Konec tedna prve snežnike

»Imeli smo prvi sneg že tudi v oktobru, lani pa šele konec decembra. Ti datumi so pri nas lahko zelo različni.«

Objavljeno
18. november 2015 14.15
mpi*Narava
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Po doslej neobičajno topli jeseni se konec tedna Sloveniji obeta ohladitev. Evropo bo namreč od severa zajel precejšen val hladnega zraka, zato bo sobota sprva deževna, čez dan pa se bo ohladilo in meja sneženja se bo spustila tudi do nižin, je za STA danes povedal meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje.

»Kot kažejo današnji izračuni meteoroloških modelov, lahko v soboto v precejšnjem delu Slovenije dež preide v sneg tudi do nižin. Tako bo to verjetno prvo letošnje sneženje,« je pojasnil. »Kako obilna bo snežna odeja, je za zdaj težko zanesljivo napovedati, verjetno od nekaj centimetrov pa morda tudi do več kot deset centimetrov.«

Sneženje bo v noči na nedeljo ponehalo, a bo ostalo hladno. »Od nedelje naprej bodo temperature ob jutrih večinoma malo pod ničlo in čez dan le do pet stopinj,« je pojasnil Gregorčič.

Do tega petka bo ostalo toplo kot doslej. »Pihal bo zahodni do jugozahodni veter. Najvišje temperature pričakujemo danes, ko lahko na Štajerskem dosežejo še okoli 20 stopinj. Tudi jutri in v petek bo še marsikje vsaj okoli 15 stopinj Celzija,« je še povedal.

Začetek sneženja ne napoveduje poteka zime

Letošnja jesen je bila doslej neobičajno topla. »Prva polovica novembra in ti dnevi zdaj so nadpovprečno topli, predvsem kar se tiče maksimalnih dnevnih temperatur. Srednje dnevne temperature so bile sicer tudi nadpovprečne, a ne tako zelo kot najvišje dnevne. Noči so bile namreč precej jasne, zato se je ozračje čez noč vseeno ohlajalo. Je pa to dejansko eno najtoplejših novembrskih obdobij, odkar opravljamo meritve. Pri maksimalnih temperaturah smo namerili kar precej novembrskih temperaturnih rekordov,« je povedal.

Prvi sneg se je v prejšnjih letih v Sloveniji pojavljal v različnih obdobjih. »Imeli smo prvi sneg že tudi v oktobru, lani pa šele konec decembra. Ti datumi prvega sneženja so pri nas lahko zelo različni in to ne napoveduje poteka zime.«

Zanesljivih napovedi o tem, kakšna bo zima, še nimajo. »Kaže, da bo trimesečje december-januar-februar verjetno toplejše od dolgoletnega povprečja. Verjetnost za ta scenarij je okoli 80 odstotkov, kar pomeni, da je le 20 odstotkov možnosti, da bo zima hladnejša od povprečja. Bodo pa vmes tako topla obdobja, ki jih bo verjetno več, kot tudi hladna in snežena, ki pa jih bo, kot kažejo sedanje napovedi, nekaj manj,« je še povedal meteorolog Gregorčič.