Konec zbranja podpisov za referendum o malem delu

Zbiranje podpisov za referendum o zakonu o malem delu se je končalo. Z včerajšnjim dnem je namreč potekel 35-dnevni rok, ki se je začel 3. januarja. V Gibanju za dostojno delo so povedali, da so skupaj s svobodnimi sindikati, študentskimi in drugimi organizacijami zbrali približno 50.000 podpisov, medtem ko bi jih zadoščalo 40.000.

Objavljeno
06. februar 2011 09.21
Ti. Kr., delo.si; Ne. Š., delo.si
Ti. Kr., delo.si; Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Pobudnik za razpis referenduma, Študentska organizacija Slovenije, mora v državni zbor najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov vložiti zahtevo volivcev, pojasnjujejo v službi državnega zbora za odnose z javnostmi. Državni zbor nato razpiše referendum v sedmih dneh po vložitvi zahteve za razpis referenduma, in sicer z aktom o razpisu referenduma.

Kot je za STA povedal predsednik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl, bodo podpise v državnem zboru oddali v četrtek ali petek. Pričakujejo, da bo državni zbor referendum razpisal na februarski seji, in sicer za sredino aprila.

Pobudo za začetek postopka za razpis referenduma je poleg Študentske organizacije Slovenije vložila še Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), gibanje pa so potem ustanovili z namenom, da koordinira aktivnosti, povezane z zbiranjem podpisov, piše STA.

V Študentski organizaciji Slovenije so proti ureditvi dela študentov skupaj z delom upokojencev in brezposelnih, ki bodo tudi lahko opravljali malo delo. Ocenjujejo, da študentje po rešitvah iz zakona ne bodo zaslužili dovolj sredstev za študij. V ZSSS pa opozarjajo, da malo delo pomeni le še več začasnih in nestanovitnih oblik zaposlitev, čemur vseskozi nasprotujejo. Menijo, da bi morala vlada spodbujati zaposlovanje za nedoločen čas, medtem ko uvajanje malega dela pomeni odmik od tega cilja.

Vlada je po drugi strani prepričana, da je referendum nepotreben, piše STA. Kot poudarja, bo po zakonu o malem delu zdajšnje študentsko delo, ki ga študentje opravljajo brez vsakih socialnih pravic, postalo urejena oblika dela. Glede na zakon lahko upravičenec malo delo opravlja v obsegu največ 60 ur na mesec oz. na leto ne več kot 720 ur. Študent ali dijak lahko na mesec opravi tudi več kot 60 ur, vendar na leto ne več kot omenjenih 720 ur. Bruto urna postavka upravičenca za opravljeno uro malega dela ne sme biti nižja od štirih evrov, bruto dohodek za opravljeno malo delo pa v seštevku na leto ne sme presegati 6000 evrov.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja sicer ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot leto dni. Odločitev za dan glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, pa mora državni zbor sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih poslancev, še pojasnjujejo v omenjeni službi državnega zbora, še poroča STA.