Konflikt interesov

Lanski zapleti z operacijskimi mizami so bili le vrh ledene gore na področju investicij oziroma precej zmuzljivega poslovanja v slovenskem zdravstvu.

Objavljeno
04. april 2007 23.03
Diana Zajec, novinarka notranjepolitične redakcije Dela
Lanski zapleti z operacijskimi mizami so bili le vrh ledene gore na področju investicij oziroma precej zmuzljivega poslovanja v slovenskem zdravstvu. Samo pri javnih naročilih to ugotovitev potrjuje tako rekoč sleherni poskus, ki se je v zadnjem letu vsaj enkrat, praviloma pa kar nekajkrat zapored sfižil.

Poglejmo samo lizinški razpis za dobavo zadnjega paketa opreme za onkološki inštitut, ki je selitev slednjega v novo poslopje spet prestavil za pol leta; le upamo lahko, da se septembra ne bo zgodilo spet kaj nepredvidljivega in neobvladljivega, čemur ne vodstvo inštituta ne minister za zdravje, še najmanj pa zaposleni in bolniki, spet ne bi bili kos. To je seveda povsem mogoče, čeprav si tega ne želi nihče.

Potem je tu denimo razpis za dializni material, ki je trenutno v primežu državnih revizorjev in pod drobnogledom sodnega izvedenca, nad njim pa visi sum koruptivnosti. Ali razpis, povezan z gradnjo nove urgence v kliničnem centru, vredne 34 milijonov evrov – pri tem je denimo odpiranje ponudb minuli mesec z zahtevkom za revizijo zavrlo podjetje, ki se na razpis niti ni prijavilo.

Veljavna zakonodaja je, če se omejimo zgolj na zdravstvo, v marsičem vse preveč medla in nedodelana; dopušča posege v sistem, ki so v nasprotju z etičnostjo, strokovnostjo, ažurnostjo in korektnostjo v poslovanju. Zdi se, kot da bi ustaljena praksa ravnanja »iz ozadja« obvladovala celotno dogajanje in tako resnično onemogočala napredek vsaj tam, kjer je ukrepanje nujno. Toda ne. Vrtimo se v začaranem krogu.

In če se v tem prepletu interesov ozremo v prikrito, v javnosti v glavnem še nerazkrito ozadje, lahko ostanemo le brez besed. Spomnimo se denimo na javne polemike o liberalnejši prodaji zdravil, ko je bil njihov nabor za specializirane prodajalne močno skrčen. Znani ekonomist, ki se je najglasneje zavzemal za čim širšo liberalizacijo in ki obenem svetuje pristojnemu ministrstvu pri pripravi zakonodaje, sedi v nadzornem svetu slovenskega farmacevtskega podjetja – kar pomeni, da je čim večja prodaja zdravil tudi v njegovem osebnem (finančnem) interesu. Zanimivo. In takšnih konfliktnih prepletov je v naši mali Sloveniji nešteto. Tako rekoč preveč, da bi probleme lahko odpravljali res dosledno.