Konkurenca pošti in bankam?

Številne slovenske občine omogočajo občanom plačilo položnic brez provizije. 
Prihranki pri tem niso zanemarljivi.

Objavljeno
30. oktober 2011 13.19
Posodobljeno
30. oktober 2011 13.24
Mateja Kotnik, Nedelo
Mateja Kotnik, Nedelo
Vse več slovenskih občin (Celje, Maribor, Velenje, Postojna, Šentjur, Trebnje ...) odpira javne blagajne, na katerih lahko občani plačujejo položnice brez provizije. Takšne oblike plačila, ki je napoved konkurence Pošti Slovenije in bankam, ki zaračunavajo bolj ali manj visoko provizijo, so sprva večinoma uporabljali le upokojenci. V času gospodarske krize, ko je vse več ljudi, ne le tistih z majhnimi pokojninami, pozornih na vsak, tudi najmanjši prihranek v gospodinjstvu, pa so se vrste pred javnimi blagajnami podaljšale.

Prva, ki se je odločila za to ponudbo, je bila Mestna občina Celje. »Mestna blagajna deluje že od marca 2007. Že v začetku je bila pri uporabnikih deležna zelo pozitivnega odziva,« so sporočili z Mestne občine Celje. Največ plačil je okoli 15. v mesecu, ko je treba plačati storitve celjskih javnih podjetij. Število poravnanih položnic na okencih celjske mestne blagajne se giblje med 28 in 30 tisoč na mesec.

V Mariboru deluje mestna blagajna dobre dve leti. Sprva so jo obiskovali večinoma le starejši in upokojenci, v zadnjem času pa se povečuje število občanov srednje in mlajše generacije. Vsak mesec opravijo približno 15 tisoč transakcij, občani lahko tako poravnajo položnice Snage, Energetike Maribor, pogrebnega podjetja, mariborskih vrtcev, Elektra Maribor, Centra za pomoč na domu, Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada, osnovnih šol in medobčinskega redarstva, od 1. avgusta letos pa na mestni blagajni prodajajo tudi avtobusne vozovnice. Kakor so sporočili z mariborske mestne občine, strošek delovanja mestne blagajne ne bremeni občinskega proračuna, saj ga sofinancirajo podjetja, ki so vanjo vključena.

Več kot 14 tisoč položnic pa občani vsak mesec poravnajo v velenjski mestni blagajni. Na voljo jim je od julija 2010, v njej pa sta dobili delo dve dolgotrajno brezposelni osebi. »Storitev lahko že od začetka uporabljajo tudi invalidi. Ker do blagajne, ki je v kletnih prostorih Mestne občine Velenje, zanje ni posebnega dostopa, polož­nice skupaj z gotovino za plačilo prinesejo v zaprti kuverti, ki jo nato prevzame osebje, v občinski upravi odgovorno za pomoč invalidom,« je pojasnila Maša Kočevar. Poleg položnic občinskih javnih podjetij lahko občani tako plačajo tudi račune mestne občine za kup­nino stanovanj, letovanje, najem­nino garaž in vrtičkov ter odvoz opuščenih vozil.

Na Primorskem za zdaj deluje le ena mestna blagajna, in sicer v Postojni, kjer ljudje poravnajo med 600 in 800 položnic na dan, ob plačilnih dneh pa do dva tisoč. Tudi tam tako plačajo račune za vrtec in šolo, glasbeno šolo, različna izobraževanja odraslih, pa tudi za telefon, kabelsko televizijo, komunalne storitve in drugo.