Konstituiral se je Svet za Slovence v zamejstvu

V Ljubljani se je na ustanovni seji sešel Svet za Slovence v zamejstvu, ki bo deloval kot posvetovalno telo vlade za slovenske manjšine v vseh štirih sosednjih državah.

Objavljeno
16. januar 2007 20.28
Ustanovna seja Sveta za Slovence v zamejstvu.
Ljubljana - Na ustanovni seji se je danes v Ljubljani sešel Svet za Slovence v zamejstvu, posvetovalno telo vlade za slovenske manjšine v vseh štirih sosednjih državah. Kot je po zasedanju povedal predsednik sveta, premier Janez Janša, so "v konstruktivnem ozračju" ustanovili tri podskupine sveta, in sicer za jezikovna in kulturna vprašanja, za gospodarsko sodelovaje v evroregiji ter za pravna in statusa vprašanja. Svet se bo v plenumu sestal dvakrat letno.

Janša je po zasedanju sveta poudaril, da je bila odločitev o ustanovitvi tega organa "zelo dobra in na mestu". Z njim je sedaj na voljo operativno telo, ki bo omogočilo tudi boljše zaznavanje novih priložnosti po vstopu Slovenije v EU in pri "graditvi skupnega prostora."

Posebej je Janša izpostavil potrebo po pravočasnem zaznavanju priložnosti, ki prihajajo v prihodnjih letih z notranjim razvojem EU, in sicer z ustanovitvijo evropskih regij, ter tudi z ustanovitvijo regij v Sloveniji. Te bo treba izkoristiti za izboljšanje položaja slovenskih manjšin v sosednjih državah, je poudaril premier Janša.

Ustanovnega zasedanja sveta so se poleg predsednika vlade udeležili tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, finančni minister Andrej Bajuk , minister za regionalni razvoj Ivan Žagar ter predsednik Komisije DZ za odnose s Slovence v zamejstvu in po svetu in državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu Zorko Pelikan. Slednji bo kot podpredsednik Sveta za Slovence v zamejstvu vodil operativne posle. V tej funkciji bo v prihodnjih tednih določil tudi člane treh podskupin sveta.

Predstavniki Slovencev v zamejstvu zasedanje pozdravili


Predstavniki Slovencev iz vseh štirih sosednjih držav so nad današnjim prvim zasedanjem sveta izrazili zadovoljstvo. Kot je poudaril predsednik Slovenske manjšinske koordinacije (SLOMAK) in obenem predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze v Italiji Rudi Pavšič, pomeni svet "zakonsko nadgradnjo dosedanjih odnosov." Kot posebej pozitivno je ocenil ustanovitev podskupin za jezikovna in kulturna vprašanja, za gospodarsko sodelovanje ter za pravna in statusna vprašanja.

Svet za Slovence v zamejstvu je stalno posvetovalno telo vlade, ki ga je ta v skladu s krovnim zakonom o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja ustanovila julija lani. Krovni zakon o odnosih s Slovenci zunaj meja je parlament po skoraj štirih letih oblikovanja sprejel 4. aprila lani, v veljavo pa je stopil 6. maja.

V Svetu za Slovence v zamejstvu je pet predstavnikov državnih organov in institucij ter organizacij civilne družbe iz Slovenije. Slovence v zamejstvu pa zastopa 14 predstavnikov. Iz Italije prihajajo poleg Pavšiča predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Drago Štoka, pokrajinska predsednica SKGZ-Čedad J ole Namor in deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Damijan Terpin.

Iz Avstrije so predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Matevž Grilc, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik, predsednik Enotne liste (EL) Vladimir Smrtnik ter predsednik in podpredsednica Kulturnega društva Člen 7, Branko Lenart in Susanne Weitlaner.

Iz Madžarske prihajata predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök in predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoš, s Hrvaške pa predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Darko Šonc in predsednik Kulturnega posvetnega društva Bazovica Vitomir Vitaz .