Kontinuiteta v meddržavnih odnosih

V ospredju ministrskega srečanja Slovenije in Italije bo načrtovani plinski terminal v Žavljah, govora pa bo tudi o čedalje skromnejšem financiranju slovenske manjšine. Pred parlamentom se je medtem že začel protest okoljevarstvenikov.

Objavljeno
09. november 2009 12.07
Saša Vidmajer
Saša Vidmajer
Ljubljana - V Slovenijo danes prihaja italijanski zunanji minister Franco Frattini. Skupaj z vodjo slovenske diplomacije Samuelom Žbogarjem bo na Brdu pri Kranju vodil koordinacijski odbor ministrov obeh držav. To bo drugo zasedanje predstavnikov obeh držav, med drugim ministrov za gospodarstvo, okolje, promet; prvo je bilo septembra v Rimu. V ospredju srečanja bo načrtovani plinski terminal v Žavljah, ki mu Slovenija zaradi čezmejnih vplivov nasprotuje. Med odprtimi vprašanji pa je tudi financiranje slovenske manjšine v Italiji, za katero je letos spet manj denarja.

Slovenska stran bo po Žbogarjevih napovedih tokrat Italijo spomnila na obljubo, da Rim odločitve glede gradnje uplinjevalnika ne bo sprejemal brez slovenskega soglasja. Septembrsko srečanje Pahor-Berlusconi je bilo sprva predvideno v Ljubljani, vendar je Italija dosegla, da so ga prestavili v Rim. S tem je bila slovenska stran prikrajšana za oporo slovenskih in italijanskih okoljevarstvenikov, ki so napovedali demonstracije in ki med drugim zatrjujejo, da je bila dokumentacija za terminal in plinovod v Žavljah pripravljena na podlagi napačnih podatkov. Poslanska skupina Zares je pred tokratnim srečanjem pozvala Italijo, naj zamrzne načrt gradnje uplinjevalnika, češ da je Slovenija zaradi majhnosti obale še posebej ranljiva in občutljiva za posledice neekoloških posegov v morje; zato ne razume Italije, ki želi ob tako veliki obali zgraditi dva terminala tik ob meji.

Manjšina


Potem ko se je slovenski premier septembra na obisku pri šefu italijanske vlade pogovarjal tudi o manjšini, je predlog proračuna za prihodnje in za naslednji dve leti razblinil dvome in nakazal katastrofalne posledice: denarja za manjšino bo v letu 2010 za dvajset odstotkov oziroma milijon evrov manj kot letos, sledilo bo še večje zmanjšanje v naslednjih dveh letih. Takšni varčevalni ukrepi italijanske države na račun slovenske manjšine so popolnoma nesprejemljivi, predvideno znižanje proračunskih prispevkov, kakršnega obravnava rimski parlament, bo uničujoče za kulturo in izobraževanje, poudarjata krovni organizaciji manjšine; zlasti izpostavljata ohranitev Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ki je vitalno za slovensko narodno skupnost v Italiji. A najbolj vznemirja dejstvo, da se zgodba z manjšino ponavlja vedno znova: slovenska stran moleduje, realna podpora kopni.

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela