Kopalce premoga so zamenjali kopalci

Kočevsko jezero, ki ga občina postopoma ureja, je za domačine že pomembna rekreacijska točka.

Objavljeno
20. avgust 2014 22.30
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – Kočevsko jezero, ki je znano tudi kot Rudniško jezero, je ena najbolj prezrtih turističnih zanimivosti Kočevja. Toda s postopnim urejanjem obale – letos je občina delno uredila glavno plažo – postaja ta neverjetno čista voda vedno bolj zanimiva za domačine.

Občina Kočevje je letos spomladi na glavni plaži postavila dve terasi, naložba je bila vredna okoli 43.000 evrov. Zdaj je popoldne na njej mogoče našteti tudi več kot trideset kopalcev. »V prihodnjih letih naj bi uredili še terase v vodo in dva pomola v dolžini okoli 20 metrov,« pravijo na občini Kočevje o načrtih za urejanje tega dela obale jezera.

Toda občina je pri urejanju jezera omejena, saj pred dvema desetletjema ni izkoristila priložnosti, da bi pod ugodnimi pogoji kupila zemljišče okoli jezera, ki je zdaj v zasebni lasti. Dodatno težavo pri urejanju predstavlja tudi star prostorski načrt, nov pa še ni bil sprejet.

Med globljimi v državi

Jezero je nastalo po letu 1978, ko so na tem območju prenehali dnevni kop rjavega premoga in se je ogromna kotanja napolnila z vodo. Spada med globlja jezera pri nas, saj je globoko približno 40 metrov, po površini pa meri okoli 1,5 kvadratnega kilometra. V nekaj desetletjih je to postal pomemben ekosistem. Območje ob jezeru je zavetišče za več kot sto ptic – od rakarja do čopastega in malega ponirka, liska – in po pomenu presega lokalne okvire. Ta stoječa voda je postala pomembno počivališče za ptice selivke, obenem tu gnezdi 64 vrst ptic, med katerimi jih je 15 vrst na rdečem seznamu ogroženih gnezdilk Slovenije.

Okoli jezera je speljana trikilometrska naravoslovna učna pot, ki vodi mimo vseh najbolj značilnih biotopov: jezera, trstičja, travišč in gozda. Podobno pomembno je tudi življenje v vodi, saj so ribiči v jezero naselili klene, linje, krape, some, rdečeperke, ščuke, amurje ... Da je to čista voda, kažejo tudi raki jelševci.

Čakajo še podjetnike

Občina je že pred nekaj leti začela urejati del obale s pomoli, ki so bili namenjeni predvsem jadrnicam, preuredili pa so tudi bližnjo stavbo v Turistični kompleks Jezero, ki bo morda zaživel kot turistični informacijski center. »Trudimo se, da bi jezero zaživelo, vendar manjka pobuda za športno ponudbo na jezeru,« še dodajajo na občini Kočevje.