Kopalno jezero brez kemikalij

Turistično območje Reš: ob vodni površini še igrišča, glamping in čolnarna

Objavljeno
06. avgust 2013 14.22
Kopalno jezero Reš
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Radlje ob Dravi – Prihodnje leto bodo ob ribniku Reš uredili kopalno jezero, ki ga bo spremljala pestra dopolnilna turistična ponudba, s katero bodo poskušali privabiti domače in tuje goste. Domačini zdaj večinoma obiskujejo avstrijska jezera in kopališča, po avstrijskem vzoru pa bodo v Radljah uredili tudi prvo sonaravno kopalno jezero pri nas.

Celotna naložba je vredna dober milijon evrov, iz evropskega sklada za regionalni razvoj bodo dobili 460.000 evrov. Kopalno jezero, prvo takšno v Sloveniji, bo razdeljeno na plavalni del in regeneracijsko cono, ki bo zasajena z lokalnimi močvirskimi in vodnimi rastlinami. Te bodo filtrirale vodo, ki ji za zagotavljanje ustrezne kakovosti za kopanje ne bodo dodajali nobenih kemikalij. Voda iz ribnika bo krožila skozi prodnati filter, redno pa bodo morali odstranjevati usedline in skrbeti, da se rastlinje ne bo razraslo po celotni plavalni površini. Rastline bodo zasadili v trimetrskem pasu ob robu jezera, za dostop do vode pa uredili številne pomole.

Plavalni del bo razdeljen na večji del za plavalce in manjšo plitvino za neplavalce, zgradili bodo tudi trimetrsko skakalnico in preprost tobogan. Skupaj bo imel plavalni ribnik več kot 3000 kvadratnih metrov plavalnih površin, v njem bo 5000 kubičnih metrov vode. Dno jezera bo pokrito s posebno folijo za plavalne ribnike, kar bo preprečevalo stik s podtalnico. Ribnik bodo polnili z vodo iz bližnjega vodnjaka in vrtine. »Kopalno jezero pomeni oblikovanje novega turističnega produkta, za katerega predvidevamo, da bo privabil okrog 40.000 kopalcev na leto,« je povedal radeljski župan Alan Bukovnik. Ob jezeru so že zgradili parkirišče, različna igrišča in manjši lesen turistični objekt, uredili bodo še 2000 kvadratnih metrov velik prostor za kampiranje in posebne priklope za avtodome. »Ob jezeru bomo postavili tudi čolnarno in kupili tradicionalne lesene čolne, ki smo jih že naročili pri izdelovalcu z Bleda.« V okviru kampa bodo postavili tudi nekaj manjših, preprostih lesenih hišk za tako imenovani glamping in opazovalnico za ptice. S ponudbo bodo poskušali privabiti različne skupine obiskovalcev in ustvariti konkurenčno turistično ponudbo, saj veliko prebivalcev Dravske doline namreč ponudbo te vrste zdaj poišče v Avstriji.

Z razvojem turistične dejavnosti na Rešu nameravajo odpreti eno novo delovno mesto, zaposlili bodo vzdrževalca. Ribnik bo končan prihodnje leto, ker gre za naravno kopališče, pa morajo takoj po koncu gradbenih del zaprositi za vpis med kopalne vode. Gradbeno dovoljenje že imajo, sledil bo razpis za izvajalca del.