Koper čaka na zakon o razpisu volitev

»O tem, kako se bo odločil Pavel Gantar, predsednik državnega zbora, glede volitev v MO Koper, bomo medije obvestili, ko bo to odločitev sprejel. Zdaj se predsednik še posvetuje s pravnimi strokovnjaki za najprimernejšo rešitev.«

Objavljeno
28. februar 2011 13.14
Boris Šuligoj, P. J., B. R., dopisniki
Boris Šuligoj, P. J., B. R., dopisniki
Ljubljana, Koper - Tako nam je danes na naša vprašanja o tem, kdaj bodo volitve v občini Koper, odgovorila Karmen Uglešić iz službe za odnose z javnostjo državnega zbora. Pavel Gantar je pred težko odločitvijo, saj imajo pravni strokovnjaki o razpisu volitev v koprski občini precej različna mnenja.

»Pavel Gantar bi, glede na odločbo ustavnega sodišča, moral razpisati volitve v Ankaranu. Toda občine Ankaran ni. Tudi če bi razpisal volitve v občini Koper, bi sledila zahteva za presojo ustavnega sodišča takega razpisa volitev,« menijo v službi za odnose z javnostjo državnega zbora.

Poslanec Luka Juri (SD) je o tem povedal: »Položaj kaže, da imajo prav tisti, ki so napovedovali, da za uspešen izid iz tega položaja potrebujemo poseben zakon o razpisu volitev v MO Koper, podobnega, kakršnega je državni zbor že sprejel leta 1999, potem ko je leto prej ustavno sodišče prav tako zadržalo volitve, koprske občine pa tedaj niso razdelili na štiri občine ali pet. Volitve so bile leto dni pozneje. Smiselno bi bilo izkoristi ta zakon, da bi se državni zbor hkrati opravičil Ankarančanom za razpis referenduma in bi navedel štiri ustavnopravne razloge, zaradi katerih državni zbor ni izpolnil tega dela ustavne odločbe. Ta predlog zakona je že skoraj pripravljen in čakam na odziv v državnem zboru,« je dejal Luka Juri.

Tudi eden pravnih strokovnjakov, ki ni hotel biti imenovan, je potrdil, da bi vsako samostojno dejanje predsednika državnega zbora pomenilo konflikt z odločitvijo ustavnega sodišča. Zato tudi ta pravni strokovnjak predlaga pripravo posebnega zakona. Če bi zakon sprejeli v državnem zboru z navadno večino, bi ga po vsej verjetnosti dali v presojo ustavnemu sodišču. To pa bi moralo presojati o tem, čemu dati prednost: pravici do volitev ali pravici do lokalne samouprave in spoštovanju odločbe ustavnega sodišča. Ker je ustavno sodišče leta 1999 že dalo prednost pravici do volitev oziroma periodičnosti volitev pred ugotovljeno protiustavnostjo zakonske ureditve pri ustanovitvi občine, bi lahko pričakovali, da bi tudi tokrat ustavno sodišče ravnalo podobno. Po mnenju pravnega strokovnjaka bi morali tak zakon dati čim prej v proceduro ravno zaradi omenjene temeljne pravice do volitev.

Alojz Kastelic bo kandidiral v Trebnjem, in ne na Mirni

Trebnje - Trebanjski župan Alojzij Kastelic, ki je doma iz Mirne, na županskih volitvah prihodnji mesec ne bo kandidiral v tej novi občini, temveč se bo znova potegoval za prvega človeka trebanjske občine. »Veste, Trebnje je le velika občina in še marsikaj je treba postoriti,« je na vprašanje Dela, zakaj se je tako odločil, povedal Kastelic. Povedal je, da namerava uresničiti še kar nekaj projektov, med drugim gradnjo 14-oddelčnega vrtca (pogodba s podjetjem Trimo je že podpisana), osnovne šole v Dobrniču, zamenjati je treba azbestne cevi, zgraditi vodohran na Medvedjeku (to je evropski projekt) ter kulturni dom in športno dvorano v Trebnjem. Čeprav je javno podprl ustanovitev občine Mirna, je Kastelic prepričan, da to ne bi smelo negativno vplivati na možnost za njegovo ponovno izvolitev. »Občina Mirna je nastala skladno z zakonodajo, ki jo je sprejel državni zbor, zato ne vidim vzroka, da bi mi volivci to zamerili,« je prepričan Kastelic.

O postopkih za izvedbo referenduma o zakonu o malem delu ter o volitvah županov in občinskih svetnikov v Trebnjem in Mirni 10. aprila bo v četrtek razpravljala državna volilna komisija.