Kopo bodo zakurili na veselje turistov

Na kopišču v Gozd-Martuljku bodo v petek, ko se bodo sešli oglarji Slovenije, začeli kuhati poltretjo tono oglja.

Objavljeno
28. julij 2015 19.20
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Gozd - Martuljek – V petek bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali oglarsko kopo, v kateri bodo skuhali do poltretje tone oglja. Pripravljajo tudi redno letno srečanje oglarjev Slovenije. Nekoč je bilo oglarstvo pomembna gospodarska dejavnost, zdaj oglarijo predvsem v turistične namene.

V Sloveniji vsako leto porabimo tisoč ton oglja, oglarji pa na 20 kopiščih skupaj skuhajo 500 ton oglja, je na novinarski konferenci povedal predsednik Kluba oglarjev Slovenije Jože Prah. V Sloveniji je aktivnih sto oglarjev, ki večino oglja prodajo kar na kopiščih ljudem, ki ga uporabljajo za pripravo jedi z žara. Nekaj ga odkupijo tudi gostinci in ga zato v trgovinah ni mogoče kupiti.

V času fužinarstva in pred pojavom premoga je bilo na območju Slovenije 1500 kopišč, je povedal vodja blejske enote zavoda za gozdove Andrej Avsenek. Dodal je, da so s kuhanjem oglja imeli precejšen vpliv na gospodarjenje z gozdovi, saj so ga krčili, hkrati je oglarstvo lajšalo transport lesa iz gozda, saj je oglje desetkrat lažje od drv. Z dejavnostjo so ustvarjali tudi dodano vrednost. Zdaj je oglarska dejavnost nišna gospodarska dejavnost, ki omogoča, da tudi s tanjšim lesom ali z lesom slabše kakovosti ustvarjajo dodano vrednost in s tem dodaten zaslužek oglarjev.

Najboljši je les leske

Iz enega kubičnega metra drv običajno skuhajo sto kilogramov oglja. Najpogosteje uporabijo les listavcev (predvsem bukve ali gabra), medtem ko je les iglavcev manj primeren. Najboljše oglje skuhajo iz lesa leske, nekoč pa so ga uporabljali v kovaštvu pa tudi pri izdelavi smodnika. Od vrste lesa je odvisno tudi čas kuhanja oglja, na kopo pa mora ves čas kuhanja (podnevi in ponoči) paziti oglar.

Predsednik Društva oglarjev Rute Gozd - Martuljek Klemen Zupančič - Grizli je povedal, da so za pripravo martuljške kope v tednu dni iz bukovih debel pripravili 28 kubičnih metrov drv, ki so že pripravljene in postavljene in jih morajo le še zakriti z zemljo, da bo kopa končana in pripravljena na prižig. Prižgali jo bodo na petkovi prireditvi, na kateri bo slavnostni govornik državni sekretar z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Oglje na kopišču v Gozdu - Martuljku bo skuhano predvidoma čez 14 dni. V tem času bodo na kopišču organizirali kulturne dogodke od ustvarjalnih delavnic do likovne kolonije, skuhali bodo tradicionalno jed oglarski žmoht. Župan Kranjske Gore Janez Hrovat je dejal, da bodo oglarji s tem dopolnili turistično ponudbo v občini.