Koprčani bodo smeti vozili v Ljubljano

Zoran Janković in Boris Popovič bosta opoldan podpisala pogodbo o ravnanju z odpadki.

Objavljeno
01. junij 2012 10.54
Boris Šuligoj, Koper, Katja Željan, Nova gorica, Dragica Jaksetič, Ilirska bistrica
Boris Šuligoj, Koper, Katja Željan, Nova gorica, Dragica Jaksetič, Ilirska bistrica

Koper – Župana Zoran Janković in Boris Popovič bosta danes podpisala pogodbo o pristopu Mestne občine Koper k skupnemu ravnanju z odpadki v skupnem Regijskem centru za ravnanje z odpadki Rcero Ljubljana. Koper bo s tem neuradno za odlaganje odpadkov plačeval pol manj kot do zdaj.

V Kopru bi radi na ta način najhitreje poskrbeli za smeti, saj že dve leti čakajo, da bi nekdo v državi sprejel vsaj kratkoročen ukrep. Koprska občina je zaradi subvencioniranja dragega odvoza odpadkov, v katerega so jo prisilili, v dveh letih izgubila že skoraj sedem milijonov evrov, občina Piran pa v poldrugem letu že več kot milijon evrov. Če bi država poiskala sistemsko rešitev, bi primorski občini omenjeni denar namesto zasebnikom, ki dobro služijo s smetmi, vložila v veliko koristnejšo infrastrukturo.

Občina Koper mora poleg dosedanje običajne cene odvoza odpadkov plačevati še 174 evrov za vsako tono mešanih odpadkov, ki jih vozijo v občino Lenart, občina Piran pa dodatnih 147 evrov za vsako tono mešanih odpadkov, ki jih vozijo v Logatec.

Koprski župan Boris Popovič je že pred poldrugim mesecem napovedal, da se bodo iz projekta umaknili. Kot razlog je navedel nekatere državne uradnike, ki po njegovem zadržujejo hitrejše urejanje projekta. Zdaj se je Popovič dogovoril z Zoranom Jankovićem, saj bo Koper še ena občina poleg ljubljanske in 26 manjših iz razširjene osrednjeslovenske regije v Rcero Ljubljana.

Neuradno smo izvedeli, da bo Koper za odlaganje smeti v tem projektu plačeval manj kot pol od sedanjih 174 evrov na tono, in to kljub temu, da občina ne bo sprejemala nobenih investicijskih obveznosti in bo za odlaganje plačevala pet odstotkov višjo ceno kot preostale občine pristopnice.

Po neuradnih podatkih (Popovič včeraj za nas ni bil dosegljiv) se je župan naveličal čakati na rešitev občin in države, saj na ta način občina Koper za neracionalno ravnanje z odpadki v nekaj letih zapravi toliko, kot bi stala nova večnamenska športna dvorana.

»Novogoriškega Cera 
ni brez Kopra«

Gašpar Gašpar Mišič
, ki je vodil projekt Cero NIK, je dejal, da je bila Popovičeva poteza pričakovana in da je to, kar se dogaja s smetmi v Sloveniji, »blago rečeno čudno«. »Potem ko smo pripravljali projekt ves čas v dogovoru z ministrstvom, so se stvari začele rušiti. Ljubljana ima dovoljenje, ima zmogljivosti, projekt Nove Gorice ne vzdrži ekonomske računice, saj ga brez Kopra (16.000 ton smeti, Piran 5000 ton) ne bodo mogli izpeljati.

Če gre Koper v Ljubljano, bodo šle tja verjetno tudi druge občine. V sredo imamo na ministrstvu sestanek vsi župani Cero NIK in Cero Nove Gorice in bomo videli, kako in kaj, saj smo šele včeraj dobili dopis iz Nove Gorice, da so pripravljeni pod enakimi pogoji sprejeti tudi naše občine. Hkrati pa v Novi Gorici nasprotujejo, da bi v Kopru imeli sortirnico in kompostarno. Glede na to, kar se dogaja, bi tudi jaz najraje dvignil roke od tega,« je dejal Mišič.

Z ministrstva za kmetijstvo in okolje so nam včeraj odgovorili: »Občine se popolnoma samostojno odločajo o vključevanju v posamezen Cero. Ministrstvo pri tem nima ustreznih ukrepov za nasprotovanje taki odločitvi.« Niso pa odgovorili na vprašanje, ali je takšna odločitev v skladu z državno strategijo in ali jo ta sploh ima.

Novogoričane ne skrbi 
za svoj center

Novogoriški podžupan in hkrati vodja projekta Cero Nova Gorica Mitja Trtnik je dejal, da zaradi odločitve koprske občine načrti s Cero Nova Gorica niso ogroženi. »Pri nas center bo. Če je odločitev Kopra dokončna, bomo imeli pač manj odpadkov«. Po usklajevalnem sestanku o Cero Nova Gorica na ministrstvu bo že bolj jasno, koliko primorskih občin se bo priključilo centru. »O številu občin ne morem špekulirati, prav tako tudi ne o ceni za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov, saj bo ta odvisna od števila občin, ki se bodo projektu pridružile.«

Župani nad Popovičevo gesto niso presenečeni

»Popovičeva gesta ni nepričakovana, glede na to, kako se je pred kratkim odzval zaradi počasnosti pri reševanju te zadeve. Ravnanje ministra Bogoviča nam je vlivalo upanje, da bomo zadevi nazadnje prišli do konca. Zdaj pa kaže, da bomo morali spet vsak zase reševati svoj problem,« je povedal župan občine Logatec Berto Menard. »Zadeva je konfuzna,« pa je včeraj dejal Stojan Jakin, župan Vrhnike. »Če bo Popovič izstopil iz tega vlaka (Cero Nik ali Cero Nova Gorica), bo še zelo zanimivo. A manj za občine Log, Vrhnika, Log - Dragomer in Borovnica, kjer smo količine zbranih odpadkov že tako zmanjšali, da nam prevoz teh približno 2000 ton na leto do ljubljanskega centra ne predstavlja težav.«

Tudi župan občine Cerknica Marko Rupar nad Popovičevo gesto ni presenečen. »Mi se bomo odločili glede na ceno. Tisti, ki bo cenejši, tisti nas bo dobil.«

Občini Izola je vseeno, kako se odloči Koper. Sinoči so občinski svetniki razpravljali o tem, ali naj dajo nekaj svojih zmogljivosti deponije, ki bo lahko odprta do 2015, na voljo tudi piranski občini. Če ji bodo odstopili nekaj prostora, bo za oboje (tudi za Izolane) cena ugodnejša. Čez tri leta pa bodo na istem vlaku kot preostali dve obalni občini. V času poročanja odločitve še niso sprejeli.