Koprčani in Ankarančani se bodo še kregali

Ankaran in okoljevarstveniki - ovire za Luko - Občina objavila namero, da odda Luki stavbno pravico za mulj

Objavljeno
10. april 2013 00.37
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - "Koprsko pristanišče se bo razvijalo na desni strani Koprskega zaliva. Zato so fantje, ki so prišli iz Ljubljane na podpis tristranskega dogovora o razvoju Luke Koper, na ankaranskem križišču zavili v napačno smer," je včeraj Gregor Strmčnik iz Ankarana očital dejstvu, da se o razvoju Luke in o ankaranskih zemljiščih pogovarjajo brez Ankarana.

Le dan potem, ko so na mestni občini Koper gospodarski minister, državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič, župan Boris Popovič in predsednik uprave Luke Bojan Brank podpisali tristranki dogovor med državo, Luko Koper in MO Koper o nadaljnjih korakih za čim hitrejši razvoj pristanišča, je občina objavila na svoji spletni strani namero o sklenitvi neposredne pogodbe za ustanovitev stavbne pravice na parcelah v Luki, ki so po DPN namenjene razvoju pristanišča. Zemljiškoknjižno so last občine Koper, vendar se nahajajajo na območju občine Ankaran v ustanavljanju. Zaradi teh parcel je v preteklosti že poseglo ustavno sodišče z začasno odredbo. Pred časom pa je ustavno sodišče umaknilo svojo zamrznitev razpolaganja s parcelami in višjemu sodišču naložilo, da mora pri odločanju upoštevati, da gre za nerazdeljeno skupno premoženje dveh občin, da je lahko KS Ankaran stranka v postopku, da morata torej o razpolaganju s skupnim premoženjem soglašati obe: občina Koper in nastajajoča občina Ankaran.

Občina Koper je zdaj objavila namero, da Luki Koper dovoli vpis stavbne pravice na 5,5 hektarjih (na treh zemljiščih), proti plačilu letnega nadomestila v znesku 43.000 evrov. Stavbna pravica pa bo trajala 5 let. Pogodbe še niso podpisali, nam je včeraj povedal Sebastjan Šik. Zemljišče potrebujejo za odlaganje mulja iz prvega bazena, da bi tam lahko pristajale večje kontejnerske ladje. Če ne bo nobenih zapletov, bodo poglobitev opravili šele novembra letos. Gregor Strmčnik pa je odločitev občine Koper in Luke Koper označil kot protizakonito, zato bodo težave pri pridobivanju gradbenega dovoljenja. To zato, ker nihče ni upošteval navodil ustavnega sodišča.

Gregor Strmčnik je protestiral tudi zato, ker je ARSO v drugem primeru začel postopek sprememb okoljevarstvenega dovoljenja za Luko Koper, ne da bi upošteval občine Ankaran kot soglasodajalca. Je pa Alpe Adria Green včeraj vložila zahtevo za vstop v postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) za obratovanje terminala za tekoče tovore. Za tak korak se je odločila, ker so iz dokumentacije razumeli, da bi ta terminal lahko imel nedopustne in prevelike vplive na okolje. Na ARSO jim bodo priznali status stranskega udeleženca. V Luki so pred leti že pretovarjali stiren, amoniak pa potrebujejo zase - za lastne hladilnice.