Koprske smeti dražje za 114 odstotkov

Zaradi dolgega zavlačevanja in zaradi novih predpisov ter višjih stroškov so prvi v državi uvedli bistveno dražje smetarine.

Objavljeno
25. februar 2013 20.05
Boris Popovič smeti
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Od sobote je zbiranje, obdelava in odlaganje komunalnih odpadkov v koprski občini za 114 odstotkov dražje. Župan Boris Popovič je namreč podpisal sklep o takšni podražitvi potem, ko je koprski mestni svet skoraj soglasno potrdil elaborat o oblikovanju cen storitev gospodarskih javnih služb ravnanja z odpadki v občini.

V koprski občini so zadnjič podražili odpadke leta 2004. Sredi leta 2009 je prenehalo veljati okoljevarstveno dovoljenje in so morali zapreti svoje odlagališče v Sv. Antonu (Dvori) in poiskati drugega izvajalca izven občine. To je družba Papir Servis, ki koprske smeti vozi v povprečju vsaj 150 kilometrov stran, celo v Lenart, 251 kilometrov daleč. Sedanja podražitev je predvsem posledica zapletene in zahtevne zakonodaje, ki jo je v minulih letih sprejemala država. Uvedla je okoljsko dajatev, določilo o brezplačni predaji starega stekla, pločevink in plastike, kritje stroškov prevoza za les, jogije, azbest, uredbo o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom, nove ekološke otoke, nove biološke zabojnike, itd. V koprski občini so se morali na novo opremiti, kupiti dodatna vozila... Z odpadki se v Komunali Koper ukvarja 59 zaposlenih. Izračunali so, da je znašala uradna inflacija od leta 2004 nekaj čez 24 odstotkov, ostalo pa so nanesli višji stroški zbiranja, obdelave in odvoza smeti. In to navkljub dejstvu, da so v zadnjih desetih letih skoraj prepolovili količino mešanih odpadkov. Doslej so izgubo, ki je nastajala s smetmi, krili iz proračuna. Samo lani so na ta račun iz proračuna subvencionirali Komunalo Koper z 1,36 milijona evrov. Zaradi visokih subvencij, ki so jih plačevali tri leta, zdaj ne razmišljajo o njih.

    V občini so hoteli za gospodinjstva uveljaviti bistveno nižjo ceno, a jim je državna uredba to onemogočila, ker prepoveduje razlikovanje cen med cenami za gospodinjstva in gospodarstvo. V občini lahko samo upajo, da bodo dosegli spremembo uredbe, ki jim bo potem omogočila diferenciacijo cen. V Komunali Koper tudi po spremenjenih cenah ostajajo pri enakem sistemu obračunavanja: cena je odvisna od velikosti stanovanja in ne od števila stanovalcev, ki proizvajajo smeti. Tako so doslej za stanovanje, ki meri 50 kvadratnih metrov računali 5,78 evra na mesec, poslej bo odvoz odpadkov stal za takšno stanovanje 12,38 evra. V stanovanju s 100 kvadratnimi metri je bilo treba doslej plačati 11,57, po novem znaša strošek za smeti v tako velikem stanovanju 24,77 evra.