Bržan je župan, Popovič gre na sodišče

Izid volitev je podprlo 20 koprskih svetnikov, presenetljivo več od pričakovanj, tudi Popovičevi. Poskusi zavlačevanja izvolitve župana škodijo vsem v občini.

Objavljeno
21. december 2018 20.55
Posodobljeno
24. december 2018 10.50
Ustanovna seja občinskega sveta FOTO: Delo
Koper – Novi koprski župan je Aleš Bržan. Na ustanovni seji je prejel 20 glasov podpore. To pomeni vse glasove, razen Popovičeve KJN in celo enega iz Popovičevega tabora, iz kateregas še dva nista hotela glasovati. Skratka - Popovičeva utrdba se je sesula.  Boris Popovič in Franci Matoz sta mandatno komisijo želela prepričati s svojimi že večkrat predstavljenimi argumenti, da je ob tako majhni razliki v volilnem izidu velika možnost napak, zato sta zahtevala ponovno štetje glasov. Toda zdaj je jasno, da se lahko Boris Popovič v osmih dneh pritoži na upravno sodišče, ki mora odločiti najkasneje v mesecu dni.

V ponedeljek bo županovanje v mestni občini Koper prevzel Aleš Bržan, ki je po poročilu občinske volilne komisije prejel 13.921 ali 17 glasov več kot Boris Popovič. Čeprav je Boris Popovič dokazoval, da je razlika zanemarljiva, pa je predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur odločno in jasno zavrnil vse očitke o domnevnih nepravilnih in napačnih odločitvah te komisije. Zavrnil je tudi očitek, da komisija ne bi smela popraviti rezultata občinskega volilnega odbora, ki je napačno vpisal dejanski rezultat volitev na enem od volišč. Prav tako je razkril primer, za katerega je odvetnik Franci Matoz govoril, da je velika napaka volilnega odbora. Pri glasovanju na domu je namreč volilni odbor ugotovil, da želi hčerka glasovati namesto dveh staršev, ki sta tako bolna, da sta spala in ju zaradi njune bolezni niti ni želela prebuditi. Takega načina glasovanja volilni odbor seveda ni mogel dopustiti.

Pred ustanovno sejo se je pred Pretorsko palačo na koprskem Titovem trgu zbralo 60 ljudi, ki so s transparenti zahtevali, da ostane Popovič župan. Prišli so zato, da bi ga podprli v njegovih prizadevanjih za ponovno štetje glasov v koprski občini. Popovič je zahteval ponovno štetje in ponovne volitve v Kopru, ker da je razlika v izidu volitev premajhna in da sta vsaj dva primera koprskih volitev dokazala možne napake. Če je razlika tako majhna, je že to zadosten razlog za ponovno štetje. In če bi ponovno štetje pokazalo rezultat njemu v prid, bi v vsakem primeru takoj odstopil in s tem sprožil nove volitve. Očitno pa si ponovnih volitev v Kopru ni želela večina svetnikov.

image
Podporniki Borisa Popoviča so se zbrali pred sejo mestnega sveta. FOTO: Delo



 

Bržanu tokrat devet glasov več


Skupaj šteje koprski svet 33 svetnikov,od tega je Popovičeva stranka KJN dobila 13 sedežev, Lista Aleša Bržana devet, Levica dva, Oljka dva, SDS enega, SD enega, Gibanje Skupaj enega in Naš Kraj Lista Gašparja Gašparja Mišiča prav tako en glas. Trije sedeži pripadajo pripadnikom narodnosti. Pred sejo so mnogi pričakovali, da bodo Popoviča podprli svetnik SDS, vsaj dva svetnika iz vrst narodnosti in dva svetnika iz stranke Oljka. Vsi našteti so ga podpirali v prejšnjih mandatih. Toda očitno je prišlo tudi med svetniki do spoznanja, da je napočil čas za spremembo v Kopru in da je to tudi poglavitno sporočilo letošnjih lokalnih volitev. Že izbor mandatne komisije je pokazal, da je Popovičev predlog za njeno sestavo dobil vsega 13 glasov. Predlog novega župana Aleša Bržana pa kar 22 glasov. Za Bržanov predlog so glasovali tudi trije svetniki iz Popovičeve stranke KJN.

image
Boris Popovič zahteva ponovno štetje in ponovne volitve v Kopru. FOTO: Jože Suhadolnik


»Tako kot vsi strahovi, je tudi strah pred spremembami votel. Prepričan sem, da ga bomo kmalu razblinili s svojim delom in dejanji,« je v svojem prvem županskem nagovoru dejal Aleš Bržan in napovedal, da bo že v ponedeljek prišel na občinsko upravo in prevzel vodenje občine.

Pred ustanovno sejo se je pred Pretorsko palačo na Titovem trgu zbralo 60 ljudi.
Boris Popovič zahteva ponovno štetje glasov.
V osmih dneh se lahko pritoži na upravno sodišče.


Zavlačevanje in utrujanje svetnikov, medijev in javnosti ni edina od kart Popovičeve povolilne taktike, s katero želi dosedanji župan spremeniti izid volitev, ker se noče sprijazniti z izidom in s tem, da ga zapuščajo celo doslej najtesnejši sodelavci. Tudi nekatere od njih je zmotila odločitev, da ustanovno sejo občinskega sveta skliče v času, ko so se za večino že začeli prazniki. Še manj razumljiva pa je bila odločitev, da na osrednjem koprskem trgu pred Pretorsko palačo, kjer zaseda mestni svet, privrženci skličejo sicer miren shod. »Če je kdo mislil, da bomo svetniki zaradi shoda spremenili našo odločitev, se je pošteno zmotil. Tudi zaradi takšnih metod je večina Koprčanov prepričanih, da je napočil čas za spremembo oblasti,« je povedalo več svetnikov, ki so prinesli povsem drugačen duh v delovanje koprskega mestnega sveta.