Koprski svetniki hočejo svojo nadzornico v Luki Koper

Gašpar Mišič sprejema prve odločitve, lastniki niso več prepričani, da ga bodo zamenjali.

Objavljeno
12. september 2013 21.17
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Koprski mestni svetniki so včeraj sklenili vztrajati pri svoji zahtevi, da v nadzornem svetu Luke Koper ostane dosedanja predstavnica občine - Sabina Mozetič, sicer direktorica občinske uprave. Tak sklep je podprlo 21 članov mestnega sveta, trije so glasovali proti, trije pa so se vzdržali.

Včerajšnja izredna seja mestnega sveta je izzvenela bolj kot formalnost, saj so brez velikih dvomov večinsko izglasovali prej omenjeni sklep in dodali točko, da pooblaščajo župana Borisa Popoviča za vložitev vseh potrebnih nasprotnih predlogov za obravnavo na skupščini družbe. Formulacija je nekoliko ohlapna zato, ker po zadnjih dogodkih in izjavah v javnosti ni jasno, kaj se bo 7. oktobra zgodilo na skupščini. Zato bo občina lahko šele na sami skupščini vložila nasprotni predlog, a to bo odvisno od sprejetega dnevnega reda in drugih nasprotnih predlogov na skupščini.

Večina opazovalcev je ocenila, da državni lastniki ne bodo vztrajali pri zamenjavi občinske predstavnice. Iz izjav Tomaža Kuntariča različnim medijem je mogoče povzeti tudi, da člani uprave Soda ne bodo postali samodejno nadzorniki Luke, da bo torej prišlo do končnih predlogov na sami skupščini. Od izida na skupščini pa bo potem odvisno, kaj se bo dogajalo dalje. Vse bolj postaja očitno, da za zamenjavo Gašpar Gašpar Mišiča niti novi nadzorniki ne bodo (še) imeli pravno-formalnih razlogov. Njegova takojšnja zamenjava po Kuntaričevih izjavah v medijih ni več verjetna.

V koprskem mestnem svetu tudi ni bilo več takšne enotnosti, kot je bila izražena pred dobrim tednom ob zahtevi državnih lastnikov za zamenjavo nadzornikov. Franco Juri (Zares) je dejal, da bi takoj lahko dosegli enotnost, če bi mestna uprava za nadzornika predlagala Antona Sagadina (svetnika DeSUS), dolgoletnega uglednega delavca v Luki Koper, vendar take ponudbe Sagadin ne bi sprejel, je takoj pojasnil. Opazno so se razhajala stališča koprske opozicije: trije svetniki iz opozicije so glasovali proti, trije (SD) so se vzdržali.