Koprski svetniki znova o Apartmajih pri Bernardinu

Predlagatelj z novim predlogom OPPN, svetniki in Portorožani še vedno nasprotujejo gradnji.

Objavljeno
20. september 2012 22.26
mpi PORTOROZ
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož - Piranski svetniki bodo v začetku prihodnjega tedna ponovno obravnavali predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za Terasne vile pri Bernardinu, čeprav je maja to točko župan Peter Bossman umaknil z dnevnega reda, ker načrta dva odbora nista podprla.

Predsednik sveta KS Portorož Slavko Ivančič je ob prvi preprečitvi obravnave na občinskem svetu napovedoval tak razplet, saj je takrat dejal: »Ocenjujem, da je to pirova zmaga in da zgodba o Terasnih vilah ni končana. V portorški krajevni skupnosti se bojimo, da bo predlagatelj, podjetje Regulus, načrt apartmajskih vil samo nekoliko popravil in se čez pol leta s podobnim projektom obrnil na občinski svet.«

Namesto 64, po novem 60 stanovanj

Uštel se je za dva meseca. Toliko hitreje namreč prihajajo z novim predlogom OPPN pobudniki gradnje novih apartmajev v neposredni bližini hotelov Bernardin. Namesto prvotno predvidenih 64 apartmajev je v štirih objektih s skupno površino 5890 kvadratnih metrov po novem načrtovanih 60 stanovanj.

V garaži pod štirimi bloki je 380 parkirnih mest, od tega samo 120 za lastnike stanovanj, preostalih 260 je predvidenih za javno uporabo. Spomnimo, da so Portorožani pozimi na javni obravnavi odločno nasprotovali sprejetju takega OPPN in dejali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za uveljavitev svojih pravic.

Pozidavi površin s stanovanji za trg nasprotujejo, saj so v zadnjem času tu zgradili vsaj petkrat več počitniških stanovanj za nerezidente kot tistih za stalne občane. Slavko Ivančič je prepričan, da so skoraj vsi Portorožani proti apartmajski pozidavi kraja.

»Načrt ni popolnoma v skladu s strategijo razvoja občine«

Ko smo povprašali nekaj piranskih občinskih svetnikov, kakšno je njihov mnenje do novih apartmajev in do Terasnih vil, so vsi pritrdili, da bodo glasovali proti in ocenili, da bo proti tudi večina svetnikov. Občinske strokovne službe so v gradivu za sejo občinskega sveta opozorile, da tak načrt, ki predvideva apartmaje le 75 metrov od morja, ni popolnoma v skladu s strategijo razvoja občine.

Hkrati pa so dodale, da bi bila gradnja stanovanj v skladu s prostorskim planom, če bi svetniki sprejeli OPPN.  Regulus je za zemljišče trikotne oblike v neposredni bližini jadralskega kluba Pirat po neuradnih virih odštel 1,2 milijona evrov, vrednost naložbe pa je ocenjena na več kot deset milijonov evrov.

Investitor vztraja, da na svojem zemljišču lahko uresniči načrte, če temeljni prostorski načrt to omogoča. Krajani pa predlagajo, naj raje investira v gradnjo hotela, saj je počitniških stanovanj že precej preveč in resno ogrožajo razvoj kraja.