Koprski taksi za tujce trikrat dražji

Nekateri taksisti so skupini finskih košarkarskih navijačev zaračunali za pot iz Kopra v Ankaran 35 evrov.

Objavljeno
09. oktober 2013 13.15
Ljubljana 11.05.2010 - Taxi.foto:Blaž Samec/DELO
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Tujih študentov, ki so v študentski izmenjavi v Kopru, taksisti ne bodo več goljufali. Toda do nedavnega so samo zato, ker so tujci, plačevali dvakrat ali celo trikrat višje cene od običajnih. Tolaži jih lahko le spoznanje, da niso bili edini, saj so podobno opetnajstili tudi finske navijače na košarkarskem prvenstvu.

Poročali smo že, da so nekateri taksisti skupini finskih košarkarskih navijačev zaračunali za pot iz Kopra v Ankaran 35 evrov, čeprav znaša običajna cena v povprečju med 9 in 10 evrov. Kasneje so podobno prakso pri prevozih tujcev razkrili inšpektorji pri ljubljanskih taksistih.

Zakon o prevozih v cestnem prometu ne določa maksimalne cene

Pred nekaj dnevi pa so se tuji študentje v Kopru pritožili Študentski organizaciji Univerze na Primorskem, ker so jim za mestne vožnje zaračunali po 3,5 evra na osebo, čeprav je to običajna tarifa za krajše mestne relacije za vse potnike v avtu. ŠOUP je zadevo prijavila pristojnim državnim in občinskim organom, taksistom in o tem obvestila medije. Doslej so se odzvali le mediji in nekaj taksistov, ki so študentom ponudili poštene cene.

V MO Koper so nam odgovorili, da nimajo odloka, ki bi urejal področje taksi prevozov in maksimalnih cen, kot ga imajo v Ljubljani, zato prevozov njihovi inšpektorji ne nadzirajo. V Kopru si prizadevajo ustanoviti občinsko taksi službo kot javno podjetje, saj se zavedajo, da je na tem področju veliko pomanjkljivosti, ki bi jih s pomočjo javnega podjetja radi odpravili.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić nam je odgovorila, da zakon o prevozih v cestnem prometu ne določa maksimalne cene, prav tako ne določa, kaj je veljavna tarifa, zato so cene taksi storitev v večini primerov proste in različne.

Inšpektorji nadzirajo predvsem, ali taksisti izdajajo račune

To ne velja za Mestno občino Ljubljano, kjer imajo določeno maksimalno tarifo – štartnina znaša 2 evra, vsak prevožen kilometer pa največ 1,5 evra. V Kopru imajo štartnino 3,5 evra in na kilometer zaračunavajo med 0,9 in 1,4 evra. V Ljubljani delovanje taksi službe nadzirajo tudi mestni inšpektorji.

Tržni inšpektorji nadzirajo predvsem, ali taksisti izdajajo račune in ali imajo veljavne cenike. Razlike v cenah za kilometer pa so nenavadno velike – od 0,65 evra do 10 evrov za kilometer, nam je povedala Andrejka Grlić.

V času Eurobasketa so v Ljubljani pregledali 27 taksistov in ugotovili, da v treh primerih niso izdali računa, v treh primerih pa je bil izpis iz taksimetra nečitljiv ali pa niso bili obračunani dodatki. V Kopru so opravili šest pregledov, v dveh primerih taksist ni izdal računa, v dveh pa je šlo za delo na črno.