Koprsko obrtno cono Srmin zdaj gradi Stavbenik

Delavci Stavbenika, s katerim je konzorcij v torek podpisal novo pogodbo, morajo dela končati do konca leta.

Objavljeno
27. september 2012 19.49
Posodobljeno
28. september 2012 06.00
bsu*Srmin
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Gradbišče obrtne cone Srmin je po nekajmesečni prekinitvi dela zaradi spora med konzorcijem obrtnikov in izvajalcem, Gradbenim podjetjem Marc iz Ajdovščine, znova oživelo. Delavci Stavbenika, s katerim je konzorcij v torek podpisal novo pogodbo, morajo dela končati do konca leta.

Poročali smo že, da je Konzorcij Srmin poleti prekinil pogodbo z Marcem zaradi zamude pri dokončanju del. V Srminu bo 48 koprskih obrtnikov na 30.000 kvadratnih metrih dobilo nove proizvodne hale in prodajne prostore, ki bodo omogočili zaposlitev vsaj 200 ljudem.

S podjetjem Marc so pogodbo podpisali decembra 2010 in šest proizvodnih hal v vrednosti devet milijonov evrov bi moralo biti zgrajenih jeseni lani. Zaradi zamud so nato rok podaljšali do konca aprila letos in nato še na konec julija, potem pa je počilo. Marcu so do zdaj plačali šest milijonov evrov in zadržali 300.000 evrov plačil, Stane Randl iz podjetja Marc pa je dejal, da jim konzorcij dolguje milijon evrov.

Srmin prosil 
za sodnega izvedenca

Zaradi različnih mnenj glede obveznosti je Konzorcij Srmin prosil za sodnega izvedenca, ki bo pripravil poročilo za sodni postopek. »Prejšnji teden si je ogledal gradbišče, ocenil stanje in stopnjo uresničitve projekta. Dovolil je, da nadaljujemo dela. Zaradi zastoja imamo več kot 200.000 evrov dodatnih stroškov. Stavbenikovi delavci dela nadaljujejo na halah B in F, kjer je treba končati gradbena dela in pročelje.

Za druge štiri objekte moramo izbrati glavnega izvajalca, pri katerem bodo še naprej delali isti podizvajalci. Zgraditi je treba streho, postaviti aluminijaste konstrukcije, vgraditi okna in urediti okolico. Upamo, da bodo dela do četrte gradbene faze končana še letos in da bomo ostali v mejah dogovorjenega zneska. Notranjost bodo urejali obrtniki sami glede na možnosti in potrebe,« je povedal direktor Konzorcija Srmin Dimitrij Vivoda.