Koprsko vodno cisterno lahko zrušijo

Sodišče je zavrglo tožbo zavoda za varstvo kulturne dediščine proti ministrstvu za kulturo.

Objavljeno
07. december 2011 18.47
Posodobljeno
08. december 2011 08.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Koprčani upajo, da bodo investitorji lahko nadaljevali z urejanjem Muzejskega trga, ki je že tri leta razkopan zaradi spora o vodni cisterni. Upravno sodišče v Ljubljani je namreč zavrglo tožbo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) proti ministrstvu za kulturo.

Koprčani so zaradi spora o cisterni in dolgotrajnem reševanju tega vprašanja spomladi zbirali podpise pod peticijo, ker je njihov Muzejski trg razkopan že skoraj tri leta. Občina Koper je konec septembra 2008 za 50 let oddala stavbno pravico družbi Mons v večinski lasti Kranjske investicijske družbe, da bi na tem mestu zgradila poslovni objekt s podzemno garažo Vila Dominik.

Ministrstvo za kulturo je 23. decembra 2008 izdalo kulturnovarstveno soglasje o arheoloških raziskavah, ki so jih prvič končali poleti 2009. Od tedaj so se začeli prepiri med strokovnjaki kulturnovarstvene stroke o tem, ali je velika vodna cisterna v obliki prstana res takšna posebnost, da bi jo morali v celoti ohraniti. Prepire je hotelo končati ministrstvo za kulturo, ki je 5. julija 2010 izdalo še eno odločbo, s katero so natančno določili metode in pogoje dokumentiranja vodne cisterne in ostalih struktur in določili zahteve za način prezentacije cisterne (ter ostalih struktur) v bodočem objektu.

Na to odločbo je ZVKDS sprožil upravni spor. Upravno sodišče je najprej zavrglo zahtevek za začasno odredbo in zdaj še tožbo. Ugotovilo je, da bi moral zavod, če bi hotel nastopati kot zastopnik javnega interesa, imeti pooblastilo vlade (česar ni imel). Poleg tega zavod s tožbo ni izkazoval svojih pravic ali pravne koristi. Ni bila izpolnjena navedba o kršitvi ustavnih pravic. Ne nazadnje se je sodišče pri svoji sodbi oprlo na ugotovitev, da v sporih o pristojnostih med tovrstnimi nosilci javnih pooblastil odloča vlada in ne sodišče.

Na ministrstvu za kulturo so nam pojasnili, da so odločbo sodišča prejeli 25. novembra in da je bila možna pritožba v 15 dneh. Ministrstvu ni znano, ali jo je ZVKDS vložil. Na to nam niti na ZVKDS včeraj niso odgovorili. Saša Mrak, vodja marketinga in odnosov z javnostmi Kranjske investicijske družbe, pa je povedala, da družba še vedno ostaja pri zastavljenem projektu, ocenjenem na 25 milijonov evrov. »Na Muzejskem trgu bi radi zgradili stanovanjsko-poslovni objekt Vila Dominika.

Stavba bo imela podzemno garažo s tremi etažami za približno 370 parkirnih mest, trgovski objekt v pritličju in bo visoka tri nadstropja,« je povedala. Ni pa mogla odgovoriti, kolikšna škoda bo zaradi vseh omenjenih zapletov: »Škoda je velika, zato jo bomo uveljavljali. Dvomimo, da jo bo ZVKDS povrnil prostovoljno, zato jo bomo verjetno terjali po sodni poti,« je povedala Saša Mrak.
ZVKDS ima le še dva dneva časa za morebitno pritožbo. Ko bo odločba sodišča pravnomočna, bo Kranjska investicijska družba nadaljevala z deli.

Arheologi so leta 2009 kopali na 5000 kvadratnih metrih površine in tukaj našli pozno antične zidove, temelje cerkvice in samostana sv. Dominika, grobove iz 14. do 18. stoletja, temelje stare koprske kaznilnice in cisterno v obliki prstana. Večji del stroke je ocenil, da najdbe niso tako pomembne, da bi jih morali prezentirati na kraju najdišča, drugi del stroke je temu oporekal. Odločbo o odstranitvi cisterne pod določenimi pogoji je podpisala ministrica Majda Širca, tožbo proti tej odločitvi pa je podpisala Jelka Pirkovič, direktorica ZVKDS.