Korinek: Skrajni čas, da se nekaj zgodi

Predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Karl Korinek je ocenil, da je že skrajni čas za rešitev vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem.

Objavljeno
14. januar 2007 11.17
Dunaj - Predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Karl Korinek je ocenil, da je že skrajni čas za rešitev vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. "Leta 2001 smo dali na voljo več kot eno leto časa za ureditev tega vprašanja, ki je še vedno nerešeno. Skrajni čas je, da se nekaj zgodi," je dejal Korinek in izrazil pričakovanje, da bo nova vlada to vprašanje uredila hitro.

Rešitev možna tudi mimo ustave

Korinek je izrazil upanje, da bo v trenutni situaciji prišlo do političnega kompromisa. Sicer je mnenja, da rešitve ne bi bilo nujno potrebno zapisati v ustavo. Zanj bi bilo dovolj že, če bi natančno določili dvojezično območje, o katerem govori avstrijska državna pogodba.

Ureditev napisov do poletja 2007

Avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik je v pogovoru za sobotno izdajo avstrijskega časnika Kurier napovedala, da bo nova vlada vprašanje dvojezičnih topografskih napisov na avstrijskem Koroškem uredila "do poletja 2007." Ureditev naj bi temeljila na "čim širšem soglasju z narodnimi skupnostmi in naj bi bila ustavnopravno zagotovljena na osnovi dosedanjih predlogov".

Avstrijska zunanja ministrica je potrdila, da bi rešitev za vprašanje dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem, tako ko je zapisano v vladnem programu socialdemokratov (SPOe) in ljudske stranke (OeVP), vsebovala tudi razširitveno klavzulo. Z njo naj bi omogočili, da "na osnovi peticije določenega dela prebivalstva postavijo dodatne krajevne table".