Koroška skrbi  za mlade podjetnike

Nov podjetniški inkubator Dravograd, poceni prostori za mlade podjetnike po vsej Koroški

Objavljeno
08. november 2013 15.36
mpi*INKUBATOR
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Dravograd – V poslovni coni Otiški Vrh so včeraj odprli nov mrežni podjetniški inkubator, že četrti v mreži koroških podjetniških inkubatorjev (MPIK), ki so jo zasnovali v regionalni razvojni agenciji skupaj z občinami.

MPIK Dravograd obsega 694 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, ki vključujejo pet proizvodno-storitvenih enot s spremljajočimi prostori in povprečno velikostjo 140 kvadratnih metrov. Naložba je bila vredna 748.000 evrov, 530.000 evrov je prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, 218.000 pa občina Dravograd.

Javni poziv za vključitev v MPIK je še odprt, trenutno so na voljo prostori v vseh štirih do zdaj odprtih inkubatorjih: v enoti Dravograd, v pred kratkim odprtem storitvenem inkubatorju v Slovenj Gradcu ter v inkubatorjih na Ravnah in v Radljah. Prijavijo se lahko potencialni podjetniki in mlada podjetja, stara manj kot dve leti. Prednost imajo podjetja, ki razvijajo, proizvajajo in tržijo inovativne izdelke ali storitve. Podjetja morajo biti ustanovljena, oziroma morajo delovati na območju Koroške.

Projekt Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroška bo zaključen prihodnje leto, ko nameravajo odpreti še proizvodna inkubatorja v Radljah ob Dravi in na Ravnah na Koroškem. V RRA Koroška po besedah direktorice Karmen Sonjak pričakujejo, da bo vzpostavitev mreže inkubatorjev prispevala k ustvarjanju novih delovnih mest, saj je za mlada, proizvodno naravnana in inovativna podjetja v fazi začetne rasti ugoden najem poslovnih prostorov spodbuda, ki omogoča večjo možnost preživetja. V inkubatorju so lahko največ tri, izjemoma pet let, cena najema pa znaša evro na kvadratni meter za pisarniške in 0,8 evra za proizvodne prostore.