Koroški hostli z obeh strani meje združili moči

Akcija Say HI to Carinthia: Sedem hostlov iz avstrijske in slovenske Koroške bo skupaj nastopalo na trgu in izboljšalo prepoznavnost regije.

Objavljeno
23. julij 2014 20.25
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Popotniško združenje Slovenije in združenje youth hostlov avstrijske Koroške začenjata skupno promocijo sedmih mladinskih hostlov na Koroškem, na obeh straneh meje. Izdali so promocijsko brošuro, sodelovanje pa bodo nadgradili še z mednarodnimi mladinskimi projekti. S povezovanjem upajo na večjo prepoznavnost regije kot celote.

Mreža hostlov se je v 82 letih razširila na več kot 4000 hostlov v 90 državah, ki ustvarijo 40.000.000 prenočitev na leto. »Hostli so že vse od začetka namenjeni spodbujanju mladih z manj možnostmi, da lahko spoznavajo druge kraje in običaje,« je povedal predsednik Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič. »Meja za nas predstavlja točko povezovanja, ne pa ločnice, kar smo z avstrijskimi kolegi že večkrat dokazali, zdaj pa formalno začenjamo skupno delovanje hostlov na Koroškem.«

Da bi se izognili jezikovnim oviram, so brošuro pripravili v angleščini, saj gostje prihajajo iz vsega sveta, pojasnjuje Jurišič. Na letakih so tudi QR-kode za pametne telefone za poenostavljen dostop do aktualnih podatkov o slovenski in avstrijski mreži mladinskih hostlov.

Šitje hostli, 90.000 prenočitev

Mihael Raunig, podpredsednik združenja avstrijskih hostlov, pravi, da imajo na avstrijskem Koroškem štiri mladinske hostle s skupaj skoraj 700 posteljami, trije hostli so športnega značaja. Skupaj ustvarijo 90.000 prenočitev na leto, to pomeni od 85- do 90-odstotno zasedenost. »Število gostov bi želeli povečati, upamo, da se bo to s partnerstvom s Slovenijo tudi zgodilo,« pravi Raunig. Avstrijski hostli delujejo že 30 let, dva so lani prenovili.

Trije slovenski koroški hostli – Punkl na Ravnah na Koroškem ter hostla v Radljah ob Dravi in Slovenj Gradcu – imajo skupaj 150 postelj in okrog 30-odstotno letno zasedenost, vendar obratujejo šele dve leti. Tudi lokacije se ne morejo primerjati, saj gre pri avstrijskih za turistično bolj uveljavljene kot na slovenski strani.

Radeljski hostel v prihodnje stavi na boljšo zasedenost zaradi novih pridobitev v občini: kopalnega jezera Reš, ki ga odpirajo v začetku prihodnjega meseca, ter kolesarskega parka in kolesarskih poti. »Kolesarji predstavljajo velik del obiskovalcev, čeprav so večinoma le prehodni gostje, ki ostanejo za eno noč,« pravi Sara Berglez Zajec z javnega zavoda ŠKTM Radlje ob Dravi. Prepričana je, da s ponudbo zaokrožene celote znamenitosti, s športnimi dejavnostmi in rekreacijo lahko dosežejo več.

Mladi zapravijo več kot gostje s križark

»S tem sodelovanjem si obetamo povečanje prepoznavnosti našega hostla in seveda več gostov, čeprav je za manjše slovenske hostle, ki se ne nahajajo v mestih, 35-odstotna zasedenost kar dober rezultat,« je povedala Marija Lah z zavoda Spotur, ki upravlja slovenjgraški hostel. Tudi na Ravnah so po besedah Saše Jelen z ravenskega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti v hostlu Punkl redni gostje športniki, saj Punkl stoji v sodobnem športnem parku.

»Upam, da bomo čez kakšno leto sodelovanje tudi nadgradili v večje razsežnosti in mednarodne mladinske projekte,« je dejal Jurišič in poudaril, da že dolgo več ne velja, da mladi popotniki na potovanjih ne zapravijo skoraj nič denarja. »V mestu, ki ga obiščejo, pustijo več denarja kot gostje v toplicah ali gostje, ki prihajajo z luksuznimi križarkami.« Natisnili so 27.000 promocijskih letakov, na spletu pa bodo postavili tudi svoj portal, ki bo promovirala Koroško kot čezmejno regijo.