Koroški Slovenci za internacionalizacijo svojega problema

Narodni svet koroških Slovencev ter Skupnost koroških Slovencev in Slovenk te dni v Bruslju ločeno iščeta podporo za internacionalizacijo problema slovenske manjšine v Avstriji.

Objavljeno
01. oktober 2009 17.53
O prihodnjem številu dvojezičnih krajevnih tabel se Gusenbauer in Haider nista pogovarjala
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Bruselj - Narodni svet koroških Slovencev ter Skupnost koroških Slovencev in Slovenk te dni v Bruslju ločeno iščeta podporo za internacionalizacijo problema slovenske manjšine v Avstriji. Predsednik prvega Karel Smolle pravi, da želi "z bobnom Evrope zbuditi pametne ljudi na Koroškem", predsednik druge Bernard Sadovnik pa meni, da je dialog v Bruslju nujen.

Narodni svet koroških Slovencev se je za internacionalizacijo problema slovenske manjšine v Avstriji odločil, ker niti zvezna vlada na Dunaju niti lokalna vlada na avstrijskem Koroškem ne kažeta zanimanja za reševanje odprtih vprašanj, je zapisal Smolle v pismu Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu, ki ga je danes predstavil tudi novinarjem v Bruslju.

Konkretno v pismu pozivajo k internacionalizaciji vprašanja uveljavljanja Avstrijske državne pogodbe (ADP), še posebej 7. člena, saj po njihovem mnenju pravice, ki jih slovenski manjšini v Avstriji zagotavlja ADP, niso spoštovane. V prizadevanjih za to so se te dni sestali s številnimi predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta.

Prav tako Narodni svet koroških Slovencev v pismu, posredovanem Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu, z zadovoljstvom ugotavlja, da je Slovenija odločena ukrepati glede pravnega nasledstva Jugoslavije po ADP.

Kot je znano, politični predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem podpirajo pobudo predsednika republike Danila Türka, naj Slovenija notificira nasledstvo po ADP. Vendar pa vlada še ni sprejela sklepa o notifikaciji in za zdaj še preučuje različne možnosti ukrepanja.

Smolle je danes v pogovoru s slovenskimi novinarji pojasnil, da bodo v Bruselj spet prišli po sestavi nove Evropske komisije. Veliko si namreč obetajo od novega komisarja, ki bo pristojen za temeljne pravice. "To bo za nas zelo pomembno, ker bomo imeli konkretnega naslovnika," je povedal.

Sicer pa so se te dni z evropskimi poslanci med drugim pogovarjali o možnosti izvedbe konkretnega projekta - vzpostavitvi misije, ki bi preverila dejstva na terenu. V njej naj bi sodelovali bodisi evropski poslanci iz vrste liberalcev (ALDE) bodisi evropski poslanci iz različnih političnih skupin v Evropskem parlamentu.

Sadovnik: EU lahko izboljšanje razmer na avstrijskem Koroškem pospeši

Predsednik Skupnosti koroških Slovenk in Slovencev Sadovnik pa je danes povedal, da je "dialog s političnimi dejavniki v Bruslju nujno potreben, ker ravno EU izpostavlja jezik in kulturo". EU lahko po njegovem mnenju izboljšanje razmer na avstrijskem Koroškem pospeši s posebnimi projekti in političnimi dejavnostmi.

"Že devet let se pogajam v okviru tega vprašanja, pa ne pridemo na zeleno vejo," je obžaloval Sadovnik. Vsi akterji dobre volje bi zato po njegovem morali prispevati k temu, da bi prepričali avstrijsko vlado in parlament, da "stopimo korak naprej in končno pridemo do vidne dvojezičnosti na Koroškem".

Odziv evropskih poslancev, predvsem avstrijskih, s katerimi je Sadovnik govoril, je bil po njegovih besedah "zelo pozitiven". Povedal je tudi, da vsi želijo to vprašanje razrešiti z dialogom, saj radikalizacija ne pomaga, ker le zaostri razmere na Koroškem in potem tam ni rešitve, ker "Dunaj brez Koroške ne stori nič".

Swoboda poudaril nov začetek v dialogu med državama

Eden od evropskih poslancev iz Avstrije, ki se je te dni srečal s predstavniki slovenske manjšine v Avstriji, je Hannes Swoboda, sicer najbolj poznan kot poročevalec za Hrvaško. "Vprašanja pravic so evropska vprašanja in kot avstrijski član Evropskega parlamenta in evropski politik mi mora biti mar za manjšine, sploh v svoji domovini," je menil.

Medtem ko Smolle kot primer pomanjkanja dialoga izpostavlja, da že peti mesec čaka na sprejem pri avstrijskem kanclerju, je Swoboda danes poudaril, da je potreben nov začetek v dialogu med državama. Slovenija ima namreč po njegovih besedah svoje interese, kot jih ima Avstrija na Južnem Tirolskem v Italiji.

Evropski poslanec je napovedal, da bo o tem problemu govoril z avstrijskim kanclerjem in s kolegi na Koroškem s ciljem krepitve dialoga slovenske manjšine in večinskega prebivalstva na Koroškem. "Avstrijska vlada zaradi odpora na Koroškem ne dela dovolj," je priznal.