Koroško zadrugo dajali za zgled, nato pa onemogočili

Trgovino z izdelki s podeželja bodo poskušali rešiti, saj so dolžni vztrajati še pet let po začetku projekta.

Objavljeno
15. november 2011 10.07
Posodobljeno
15. november 2011 10.28
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Zadrugo LAS Mislinjske in Dravske doline (LAS MDD) je kmetijsko ministrstvo zaradi njene organiziranosti in pristopa k razvoju podeželja od ustanovitve leta 2007 dajalo za zgled, zdaj pa so jih s spremembo uredbe o financiranju povsem onemogočili.

LAS MDD kot nosilec projektov namreč ne more več dobiti denarja za njihovo izvajanje, odpustili so že štiri sodelavce, na današnjem sestanku z župani sodelujočih občin pa bodo sprejeli sanacijski program. Projektov, ki so jih že začeli, namreč ne smejo prekiniti pred letom 2013.

Občine Mislinjske in Dravske doline so leta 2007 ustanovile zadrugo za razvoj podeželja, ki jo delno sofinancira država v okviru programa Leader. »Odločili smo se, da naša zadruga ne bo samo delilec denarja, temveč se bo aktivno vključila v razvoj podeželja,« je povedal predsednik LAS MDD Alan Bukovnik, »dovolj nam je bilo pisanja projektov, ki so ostajali na papirju, želeli smo jih tudi uresničiti in voditi, dokler ne bi uspešno samostojno zaživeli.« Tako so v nasprotju z drugimi slovenskimi Lasi, ki so dobljeni denar vsako leto razdelili med več zunanjih prejemnikov za miniaturne projekte, v LAS MDD vsega vložili v štiri velike projekte pod okriljem zadruge (trgovina z izdelki s podeželja, izdelava načrtov za graditelje koroških hiš, turistična agencija s ponudbo doživetij na Koroškem, izobraževanje).

»Pripravili so nam pogreb«

Na ministrstvu za kmetijstvo pravijo, da je LAS MDD edini izmed 33 slovenskih lasov, ki je izvedbo ali izbor projektov zastavil na takšen način. »Taka odločitev je bila avtonomna odločitev LAS in vanjo ministrstvo ne sme posegati.« Bukovnik v nasprotju z navedbami ministrstva pravi, da jim je takšno obliko delovanja priporočilo prav ministrstvo: »Navodila kmetijskega ministrstva so bila zelo jasna, pred ustanovitvijo smo nanje naslovili pisno vprašanje, ali je lahko zadruga poleg tega, da je upravljavec, tudi nosilec projektov. Odgovorili so, da lahko in da to celo priporočajo. Najprej so nam torej nekaj priporočili, nato pa nam prav zaradi upoštevanja tega priporočila pripravili pogreb.«

Ministrstvo za kmetijstvo je aprila namreč sprejelo uredbo, v kateri je spremenilo financiranje projektov območja Leader tako, da lahko isti nosilec za vse projekte v vseh letih skupaj dobi samo 200.000 evrov. LAS MDD je kot edini nosilec projektov prejemal približno toliko vsako leto, zato uredba zanje pomeni, da niso več upravičeni do državnega denarja za izvajanje projektov, brez tega pa tudi zastavljenih večletnih projektov ne morejo več nadaljevati. Upraviteljica LAS MDD Marija Praznik pravi, da to zanje še ne bi bilo tako usodno, če bi sprememba začela veljati od letos, tako pa ministrstvo nova pravila uveljavlja tudi za nazaj, za pretekla tri leta. »Zadruga bi imela možnost dobiti še 700.000 evrov, a jih ne bo mogla vložiti v svoje že utečene projekte,« je povedala Praznikova.

Trgovine ne morejo zapreti

Projekta turistične ponudbe in koroških hiš kljub temu ne povzročata izgube, saj tudi, če ne prodajo ničesar, z njima nimajo stroškov. Težava je trgovina z izdelki s podeželja. Prostore zanjo je LAS MDD dobil v brezplačni najem od Mestne občine Slovenj Gradec, vendar kljub priljubljenosti še ne prodajo dovolj, da bi pokrili vse stroške poslovanja. »Najlažje bi bilo, če bi lahko trgovino zaprli, a smo po pravilih ministrstva dolžni vztrajati še pet let po začetku projekta, hkrati pa so nas po dveh letih odrezali od sredstev in nam onemogočili nadaljevanje,« je poudaril Bukovnik. Trgovina je lani pridelala 7000 evrov izgube.

Danes se bodo sestali župani občin, članic in sofinancerk zadruge LAS MDD in se opredelili do sanacijskega programa ter iskali možnosti za nadaljnje delovanje zadruge. Nato bodo sklicali občni zbor, na katerem bi sanacijski program potrdili. Praznikova je dejala, da ta vključuje ukinitev projektov, štirje zaposleni so že ostali brez dela, za dva projekta pa so pripravili razpis, s katerim bi poiskali zunanje prevzemnike. Trgovino bi obdržali v skromnejšem obsegu, izdelke bi ponudili tudi v katerem večjih slovenskih krajev, da bi povečali prodajo, a tudi to brez dodatnih sredstev ne bo mogoče. Zadruge ne morejo razpustiti, saj bi v tem primeru občine morale vrniti ves denar. Do zdaj so prejele dobrih 700.000 evrov.