Korupcija od Slovenije do Somalije

Slovenija se je med 180 državami v raziskavi o zaznavi korupcije tako kot lani uvrstila na 34. mesto.

Objavljeno
21. februar 2018 19.17
lvi*denar
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana – Ne na bolje, ne na slabše. Tako bi lahko povzeli izsledke letošnje raziskave Transparency International (TI) o zaznavi korupcije, ki zadevajo našo državo. Slovenija se je med 180 državami tako kot lani uvrstila na 34. mesto. Na primerjalni lestvici pa je izgubila tri mesta.

Vid Doria
, generalni sekretar Transparency International Slovenia (TIS), opozarja, da indeks zaznave korupcije v javnem sektorju, ki ga vsako leto oblikuje TI, potrjuje, da pri ključnih sistemskih spremembah še vedno ni zavzetosti, ki bi prinašala večje pozitivne premike. Usoda novele protikorupcijskega zakona je v državnem zboru negotova, vzpostavljanje integritete najvišjih predstavnikov oblasti (etični kodeks za poslance) je nedokončan proces, problem je nesmotrna in nepregledna poraba javnega denarja, denimo pri nakupu žične ograje.

V protikorupcijski komisiji (KPK) izpostavljajo, da je sistemska korupcija v Sloveniji precej globoko zakoreninjena in bi nujno potrebovala sistematično in prepričljivo obravnavo. Letošnji indeks sicer KPK razume kot pomemben kazalnik, da država vendarle zadovoljivo sledi ciljem zamejevanja korupcije v razmerah, ki niso rožnate.


Za povečavo kliknite na infografiko.

Policija, ki se ukvarja z odkrivanjem in preiskovanjem korupcije, rezultatov indeksa ni želela komentirati, saj se z njenim zaznavanjem, čemur je indeks namenjen, ne ukvarja. Pravi pa, da sta v zadnjih letih odkrivanje in preiskovanje korupcije med njenimi prednostnimi nalogami. Tako je slovenska policija v zadnjih petih letih vsako leto na državna tožilstva poslala več kazenskih ovadb, v povprečju za okoli 90 korupcijskih kaznivih dejanj.

Slovenija je nekaj točk pod povprečjem, ki so ga zabeležile države EU in Zahodne Evrope, ki so v povprečju (tako kot leto prej) zbrale 66 točk, med 31 državami v tej kategoriji pa se je uvrstila na 12. mesto oziroma je po številu točk pred njo v tej skupini 16 držav. Oceni 100 točk se ni približala nobena od držav, najviše ocenjena Nova Zelandija ima 89 točk, povprečna ocena indeksa v svetovnem okviru je 43 točk. Najnižjo oceno imajo Sirija (14), Južni Sudan (12) in Somalija (9).