Koruptivno preskakovanje vrst v zdravstvu

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da omogočanje zdravstvenih storitev mimo pravil o čakalnih vrstah v sistemu javnega zdravstva iz razlogov, ki niso nujni, ustreza definiciji korupcije.

Objavljeno
02. februar 2007 12.54
Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije je na četrtkovi seji ugotovila, da omogočanje zdravstvenih storitev mimo pravil o čakalnih vrstah v sistemu javnega zdravstva iz razlogov, ki niso medicinsko indicirani kot nujni, ustreza definiciji korupcije, je komisija zapisala na svoji spletni strani. Komisija je omogočanje teh zdravstvenih storitev mimo čakalnih vrst vzela pod drobnogled zaradi več prijav v zvezi s "preskakovanjem" čakalnih vrst v okviru javne zdravstvene mreže.

Po mnenju komisije je problematično izvajanje dejavnosti vzporednega zavarovanja, ko zdravnik izven javne zdravstvene mreže opravi pregled pacienta, ki je zavarovan v okviru zdravstvenega zavarovanja in pri zasebnem ponudniku, in na podlagi tega pregleda pacienta z že pridobljenimi izvidi napoti k zdravniku v javni zdravstveni mreži, kjer za prvo ali ponovno obravnavo obstajajo čakalne vrste.

Kršitev načela enakopravne obravnave vseh pacientov
Komisija tudi opozarja, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na svojih spletnih straneh zapisal, da v kolikor izvajalci zdravstvenih storitev v okviru programa ZZZS ne morejo nuditi storitev zavarovancem takoj, morajo voditi čakalno knjigo in spoštovati vrstni red iz te knjige ob istočasnem spoštovanju strokovno upravičene prednosti.

Komisija tudi ugotavlja, da je s posebnim plačevanjem zasebnim ponudnikom res mogoče pridobiti na začetni hitrosti obravnave. Pacienti v sistemu javnega zdravstva pa morajo običajno čakati na izvid, medtem, ko uporabnikom zasebnih zavarovalniških storitev to ni nujno potrebno. Na podlagi znane nujnosti obravnave se tako uporabniki zasebnih zavarovalniških storitev uvrščajo na čakalne vrste v sistemu javnega zdravstva za pridobitev drugih potrebnih izvidov ali za začetek zdravljenja. Pri tem pa se lahko zgodi, da s tem preskočijo katerega od pacientov, za katerega nujnost obravnave sploh še ni znana, pa je realno potreben najnujnejše obravnave, je komisija zapisala v načelnem mnenju.

Z naraščanjem števila preskokov se vsem tistim, ki čakajo v čakalni vrsti, časovno odmika njihova storitev, lahko tudi za nedoločen čas. S tem pa je po mnenju komisije kršeno osnovno načelo, ki velja za čakalne vrste, prav tako je kršeno načelo enakopravne obravnave vseh pacientov.

Darila lekarnam označili za korupcijo

Komisija je v zvezi z več prijavami o ravnanju nekaterih slovenskih lekarn sprejela tudi načelno mnenje, v katerem ugotavlja, da ravnanje uradnih oz. odgovornih oseb v javnem sektorju, ki v nasprotju z dolžnim ravnanjem od dejanskih ali prihodnjih poslovnih partnerjev prejemajo plačilo nagrad, donacij, stroškov in podobne ugodnosti, ustreza definiciji korupcije.

Definiciji korupcije po tretji alineji 2. člena zakona o preprečevanju korupcije ustreza tudi ravnanje odgovornih oseb v poslovnih subjektih, ki s ponujanjem tovrstnih ugodnosti spodbudijo navedene kršitve dolžnega ravnanja, ugotavlja komisija.

Komisija je načelno mnenje sprejela potem, ko je prejela več prijav o ravnanju nekaterih slovenskih lekarn, ki so jim njihovi dejanski oz. potencialni poslovni partnerji plačevali različne stroške, kot so službena in zasebna potovanja v eksotične kraje, razne zabave, izobraževanja doma in v tujini ter športne aktivnosti.