Korzika: po 27 letih spominska plošča

Konec maja bodo po 27 letih, ki so minila od nesreče letala Adrie Airways, na Korziki pod goro San Pietro za svojce organizirali komemoracijo. Prevoz bo organiziran tako z avtobusom kot z letalom.

Objavljeno
30. april 2008 14.38
Ljubljana – Konec maja bodo po 27 letih, ki so minila od nesreče letala Adrie Airways, na Korziki pod goro San Pietro za svojce organizirali komemoracijo.

Če bo odstranitev ostankov razbitin letala Inex Adrie na Korziki pravočasno končana, bo pod goro Grande San Pietro 31. maja 2008 komemoracija, kjer bodo postavili spominsko ploščo žrtvam nesreče - v skrajnem primeru bo komemoracija 15. junija.

Slednjo organizirajo Ministrstvo za obrambo RS v sodelovanju s Kompasom d. d., Adrio Airways d. d., Mestno občino Ljubljana, civilno iniciativo in prebivalci vasi Petreto–Bicchisano, nanjo pa so vabljeni tudi svojci žrtev.

Do sedaj se jih je prijavilo 91, na prevoz z letalom 80, na prevoz z avtobusom pa 11. Tomaž Visenjak, pomočnik predsednika uprave Kompas d. d., je za Delo.si zavrnil očitke nekaterih medijev, ki so poročali, da bodo svojci preplačali letalsko karto in da se bo z izletom nekdo okoristil, ''vse kar so povedali ne drži, ker niso upoštevali nekaterih dejstev,'' je dejal Visenjak.

Prevoz bo z avtobusom in letalom

Prevoz bo organiziran tudi z avtobusom in ne le z letalom, kot so poročali mediji. Avtobusni prevoz bo organiziran in brezplačen. Svojci bodo plačali 215 evrov za stroške cestnin, dve nočitvi v hotelu z zajtrkom in večerjo, osnovno nezgodno zavarovanje, DDV ter spremljanje in organizacijo dogodka.

Iz Adrie Arways pa so nam sporočili, da se z Aerodromom Ljubljana dogovarjajo,  da jim ti ne bodo zaračunali potniških letaliških taks in pristojbin. ''Dogovori potekajo tudi z letališčem v Ajacciu. Iz teh razlogov bomo ceno znižali za 50 evrov, tako da bo cena celotnega prevoza znašala 100 evrov (v ceni so zajeti tudi napitki in hrana tekom celega dneva).'' Dodali so še, da ''ne smemo zanemariti dejstva, da bo letalo 31. maja ves dan neoperativno in vzeto iz redne letalske operacije.''

Predviden program spominske slovesnosti na Korziki

Zbor vseh udeležencev bo okoli pol desete ure zjutraj, od koder bo tudi odhod na goro. Tam bo tudi opoldanska spominska slovesnost. Ob cerkvici v vasi Petreto-Bicchisano bo polaganje venca in krajša slovesnost ter srečanje z županom in prebivalci vasi. Zaključek programa je predviden okoli pol sedme ure zvečer. Celoten program preberite v prilogi Dokumenti.

V nesreči letala Inex Adrie Aviopromet McDonnel Douglas MD Super 80 s kodo YU - ANA je 1. decembra leta 1981 na Korziki umrlo 180 Slovenk in Slovencev. To je bila takrat tudi 32. največja letalska nesreča v svetovnem merilu.