Kos: Nenavaden odziv Arsa

Komisija za preprečevanje korupcije meni, da je ponedeljkov odziv državne agencije za okolje na načelno mnenje komisije o vetrni elektrarni na Volovji rebri precej nenavadno.

Objavljeno
13. marec 2007 15.48
Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos
Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije meni, da je ponedeljkov odziv Agencije RS za okolje (ARSO) na načelno mnenje komisije o vetrni elektrarni na Volovji rebri precej nenavadno. "Namesto da bi pretehtala, kaj je v ugotovitvah komisije bistveno za varstvo okolja, se je raje odločila za poučevanje komisije o njenih nalogah in pristojnostih," pravi predsednik komisije Drago Kos. Dodaja, da je komisija sicer odziv Arsa sprejela kot pozitivno znamenje protikorupcijske kulture.

Kot pravijo na komisiji, nimajo nobenega razloga, da bi svoje načelno mnenje spremenili. "Bolj kot mestoma tudi žaljivi podtoni v njenem dopisu bi nas skrbelo, če se agencija kot varuh okolja na načelno mnenje, za katerega komisija nima nobenega razloga, da bi ga spremenila, sploh ne bi odzvala," pravi Kos.

Komisija je v obravnavanem primeru preučevala in tehtala dolžno ravnanje različnih uradnih oseb ministrstva za okolje in prostor v daljšem časovnem obdobju in po različnih fazah postopka za postavitev vetrne elektrarne na območju Volovje rebri. "Če bi agencija, tako kot so to vsi drugi, razumela ugotovitve, ki jih nanjo v svojem mnenju naslavlja komisija, bi dojela, da je to mnenje splošne narave in se opisanih ravnanj, obdobij in različnih faz postopkov za postavitev vetrne elektrarne loteva v celoti," je zapisal Kos.

V načelnem mnenju je komisija "jasno zapisala, da ni presojala niti nagibov niti morebitne subjektivne odgovornosti posameznih uradnikov v smislu njihove 'korumpiranosti'", pravi Kos in dodaja, da če kdo odpira in vzpodbuja razpravo o "korumpiranosti" uradnikov agencije, je to kvečjemu agencija s ponedeljkovim dopisom sama.

"In če bi bili posamezni uradniki agencije v svojem nasprotovanju vetrni elektrarni na Volovji rebri do konca tako dosledni, kot so bili pred tem vrsto let, in si ne bi premislili v najbolj pomembnem trenutku, bi najbrž preprečili vrsto dvomov v celoten postopek," piše Kos. Zaradi tega je pisanje agencije o pristojnostih komisije in ne o problemih varstva okolja na Volovji rebri, pravi Kos, povsem zgrešeno. Arsu predlagajo, naj z očitki počaka vsaj, dokler policija in državno tožilstvo ne bosta ocenila verodostojnosti gradiv, za katera je sprva sama poudarjala, da niso korektna.