Kos se je uprl Mariničevi komisiji

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos komisiji državnega zbora po zakonu o preprečevanju korupcije, ki jo vodi poslanec SDS Branko Marinič, ni pripravljen izročiti dokumentacije o prijavah sumov korupcije.

Objavljeno
30. oktober 2009 10.02
Olga Cvetek
Olga Cvetek
Ljubljana - Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos komisiji državnega zbora po zakonu o preprečevanju korupcije, ki jo vodi poslanec SDS Branko Marinič, ni pripravljen izročiti dokumentacije o prijavah sumov korupcije. Medtem ko se Marinič sklicuje na spremembo poslovnika, ki zahteva mesečno poročanje protikorupcijske komisije, je Kos prepričan, da sta 1. in 2. člen dopolnitve poslovnika državnozborske komisije v neskladju z ustavo in zakonom o preprečevanju korupcije. Zato je na ustavno sodišče naslovil pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti dopolnitve poslovnika.

 

Drago Kos, ki ga zastopa odvetnik dr. Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin, poudarja, da je pobudo vložil kot predsednik komisije za preprečevanje korupcije in kot posameznik. S tem tudi utemeljuje svoj pravni interes. Pobudo za oceno ustavnosti spornih določb poslovnika parlamentarne komisije, ki jo je pred časom vložila Kosova komisija, je ustavno sodišče namreč zavrglo.

 

Kot je znano, dopolnitev poslovnika Kosovi komisiji nalaga, da poroča komisiji državnega zbora o vseh vloženih prijavah sumov korupcije. Kos pravi, da ima tako dve možnosti - da po njegovem protiustavno zahtevo Mariničeve komisije upošteva in s tem krati pravice drugim ali pa jo odkloni. Če bi se zahtevi uklonil, bi s sporočanjem osebnih podatkov posameznikov pri obravnavi pojavov, ki jih člani Mariničeve komisije za politične namene arbitrarno določijo kot »tipične primere korupcije«, izpolnil znake kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov, je prepričan Kos. Meni tudi, da bi neustavno sporočanje osebnih podatkov povzročilo pravno priznano škodo posameznikom, to pa bi pomenilo tudi njegovo morebitno odškodninsko odgovornost. Če pa mesečnega seznama sumov korupcije ne sporoči, tvega, da Mariničeva komisija predlaga njegovo razrešitev.


Več v petkovi tiskani izdaji Dela