Kos: Slovenija je s korupcijo zmerno obremenjena država

Drago Kos je na konferenci Evropskih partnerjev proti korupciji poudaril, da smo v zadnjih letih z nekaterimi nespretnimi in nesrečnimi potezami ustvarili pogoje za razvoj in ne za preprečevanje korupcije.

Objavljeno
05. november 2009 12.17
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Nova Gorica - Slovenija sodi med s korupcijo zmerno obremenjene države in ima še veliko rezerve za izboljšanje situacije, čeprav nekatere "nespretne" poteze v zadnjih letih ne pripomorejo k boju zoper korupcijo, je na 9. letni konferenci Evropskih partnerjev proti korupciji (EPAC) v Novi Gorici poudaril predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos.

 

"Mi smo s korupcijo zmerno obremenjena država. Smo zagotovo najmanj obremenjeni od novih članic EU in celo boljši kot nekatere stare članice. Imamo pa še veliko rezerve pri izboljševanju situacije. Dodatna težava, ki jo zaznavamo v zadnjih letih, je, da smo z nekaterimi nespretnimi in nesrečnimi potezami ustvarili pogoje za razvoj in ne za preprečevanje korupcije. To bo od komisije in državnih organov terjalo veliko dela v prihodnje," je za STA povedal Kos.

 

Med "nespretnimi in nesrečnimi potezami" je omenil spremembe zakona o javnih uslužbencih po letu 2005 in spremembe na področju financiranja političnih strank, ki so "naravnost take, da kličejo h korupciji".

 

Sicer se je v Novi Gorici na 9. letni konferenci Evropskih partnerjev proti korupciji, ki jo gosti slovenska komisija za preprečevanje korupcije, zaključila pa se bo v petek, zbralo okoli 80 udeležencev iz 27 držav. Predstavljajo 60 različnih organizacij, med njimi tudi najpomembnejše s področja boja proti korupciji. Po Kosovih besedah gre za enega najpomembnejših dogodkov v Evropi na temo preprečevanja korupcije v letošnjem letu.

 

Konferenca, ki poteka pod naslovom Nadaljevanje dialoga - z integriteto proti korupciji, je namenjena seznanitvi protikorupcijskih organizacij z novostmi na področju človekovih pravic in integritete v zadnjem letu. Treba je prenehati govoriti o borbi proti korupciji in uveljaviti pojem integritete, ki kot protiutež korupciji postavlja etiko, je opozoril Kos. "S tem lahko dosežemo več kot zgolj s poudarjanjem nevarnosti korupcije," je dodal.

 

Delegati bodo na konferenci potrjevali tudi statut bodočega evropskega združenja proti korupciji, ki bo prvo tovrstno uradno združenje v Evropi. Leta 2004 je bila na letni konferenci EPAC na Dunaju namreč dana pobuda, ki je vodila v oblikovanje še ene formalne mreže povezav med državnimi organi, vključenimi v boj proti korupciji, EACN (European Anti-Corruption Contact Network). Ta je bila dokončno potrjena z odločbo Sveta Evrope 24. oktobra lani. Gre za neko novo obliko organizacije, katere člani niso vlade ali države, temveč organizacije za boj proti korupciji, je pojasnil Kos.

 

EPAC je sicer formalna mreža, ki omogoča lažjo obravnavo čezmejnih primerov korupcije, predstavlja prostor za strokovne razprave ter na splošno lajša pretok relevantnih informacij, še posebej primerov dobre prakse, med organizacijami. Organizacija bo tudi letošnjo konferenco, ki se z razpravami ne želi vključevati v politične procese, zaključila z deklaracijo, je napovedal predsednik EPAC Martin Kreutner.