Kos zavrača očitke o pristranskem delovanju komisije

Protikorupcijska komisija je pod vodstvom predsednika Draga Kosa prijave korupcije obravnavala selektivno, zatrjujejo v SDS. Kos očitke zavrača in pojasnjuje, da se je leta 2009 komisija ukvarjala še s prejšnjo vlado, medtem ko se kasnejša načelna mnenja že nanašajo na lepo število članov sedanje vlade.

Objavljeno
08. marec 2011 16.32
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Mandatno-volilna komisija (MVK) se je na zahtevo SDS sestala na seji, kjer so obravnavali delo protikorupcijske komisije v času, ko jo je vodil Drago Kos. Člani komisije so se, poroča STA, lotili le poročila o delu komisije v letu 2009, ne pa tudi tistega iz leta 2008 in domnevnega onemogočanja nadzora nad delom protikorupcijske komisije, kot so predlagali v SDS.

Nekdanji predsednik komisije Kos je najprej povzel značilnosti poročila komisije za leto 2009. Omenil je javnomnenjsko raziskavo, ki je pokazala na slabo mnenje o stanju korupcije v Sloveniji. Dotaknil se je tudi težav s poslovnikom državnozborske nadzorne komisije, oblikovanja novega zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in po njegovem mnenju slabega odnosa države do institucij, ki odkrivajo in preprečujejo korupcijo.

Tanko: Manjka afera Patria

Po prepričanju Jožeta Tanka, SDS, je poročilo premalo vsebinsko, saj v njem manjka "cela vrsta ključnih poudarkov". Opozoril je, da ne vsebuje praktično ničesar o aferi Patria oziroma o Kosovih ugotovitvah in njegovih medijskih nastopih povezanih s tem. Tanko je prepričan, da bi bilo treba poročilo dopolniti.

Njegov strankarski kolega Zvonko Černač meni, da so se prijave korupcije v času Kosa obravnavale selektivno, saj se je "na križ pribijalo politične nasprotnike", primeri z "velikimi ribami" pa so ostali neraziskani. Od 1512 zadev, ki jih je ostalo nerešenih v času predaje poslov med Dragom Kosom in njegovim naslednikom Goranom Klemenčičem, so nekatere na obravnavo čakale več let.

Klemenčič je pojasnil, da "obsega nerešenih zadev ni mogoče povezovati s špekulacijami", pač pa z dejstvom, da je bila komisija finančno in kadrovsko slabotna. Ta trenutek je sicer na komisiji zaposlenih 28 ljudi, ki pospešeno rešujejo nerešene zadeve in so se že približali številki 500 zadev, je povedal Klemenčič.

Nekdanji predsednik komisije Kos je pojasnil, da zadeve Patria poročilo ne omenja, ker je bilo načelno mnenje izdano leta 2008, današnja obravnava pa je namenjena obravnavi poročila za leto 2009. Zavrnil je tudi očitke o politično selektivni obravnavi zadev.

Lavtižar Bebler: Prejšnja vlada ovirala komisijo

Poslanka SD Cveta Zalokar Oražem je menila, da je bilo deset ljudi, kolikor jih je komisija zaposlovala v preteklosti, pač premalo glede na pripad prijav korupcije. Kot je dejala, bi se raje kot o nerešenih zadevah vprašala o tem, zakaj je ravno v letu 2009 tako zelo naraslo število prijav.

Darja Lavtižar Bebler iz iste stranke je poudarila, da je prejšnja vlada na vsak način skušala slabiti delovanje Kosove komisije. Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je ocenil, da gre pri današnji razpravi za ohranitev lika nekdanjega predsednika državnozborske nadzorne komisije Branka Mariniča.

Tako opozicijski kot koalicijski člani MVK so sicer izrazili načelno podporo dosedanjemu delovanju novega predsednika Klemenčiča. Ta je napovedal tudi revizijo dela komisije za nazaj in poudaril, da si želi, da bi bila revizija odslej opravljena enkrat letno. Pozival je politiko, da pripomore k zaupanju ljudi v institucije pravne države.