Kosor: Sporazum bo javen, ko ga bosta državi uskladili

Hrvaška vlada bo sporazum o arbitraži s Slovenijo objavila, ko ga bosta državi uskladili in ko bo vlada dobila podporo v saboru za njegov podpis, je neuraden odgovor Zagreba na predlog premiera Boruta Pahorja, da bi sporazum postal javen.

Objavljeno
22. oktober 2009 17.31
Ti. Kr./An. B./STA
Ti. Kr./An. B./STA
Ljubljana/Zagreb - Na izjavo slovenskega premiera Boruta Pahora, da bo hrvaški kolegici Jadranki Kosor v ponedeljek predlagal, da arbitražni sporazum o načinu reševanja slovensko-hrvaškega spora glede meje postane javen, se je neuradno Hrvaška že odzvala.

Hrvaška vlada bo sporazum o arbitraži s Slovenijo objavila, ko ga bosta državi uskladili in ko bo vlada dobila podporo v saboru za njegov podpis, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, ki se sklicuje na vir blizu hrvaške vlade.

Po 2. oktobru, ko so se po deblokadi hrvaških pogajanj z EU obnovili tudi pogovori o arbitražnem sporazumu o načinu določanja meje med Slovenijo in Hrvaško, so bili še trije krogi pogovorov, ki so pripeljali do pozitivnega rezultata, navaja Hina. V Banskih dvorih so zato optimistični, da bo prišlo do uspešnega zaključka pogovorov o arbitražnem sporazumu, ki bo zadovoljil obe strani, še navaja Hina besede neimenovanega vira blizu hrvaške vlade.

Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da naj bi se s hrvaško premierko sešla na delovnem kosilu ob robu slovensko-hrvaškega poslovnega foruma v Zagrebu.

Pojasnil je še, da bo objavo dokumenta predlagal, ker je opazil, da se mnogi tudi zelo pomembni ljudje sklicujejo na dokument, ki ga ne poznajo. "Upam in želim si, da bi bil osnutek arbitražnega sporazuma čimprej javen, ker bomo tako lažje branili njegovo vsebino," je dejal premier.

Pahor se namerava v Zagrebu srečati tudi s predsednikom opozicijske hrvaške Socialdemokratske stranke (SDP) Zoranom Milanovićem, ki ga bo skušal prepričati, da ne njemu ne drugim nasprotnikom arbitražnega sporazuma nasprotovanje ne koristi, temveč lahko le znova preloži spor, ki traja že 18 let, in znova zaostri odnose med državama.

Milanović je danes v saboru sicer menil, da bo hrvaška premierka Kosorjeva verjetno poslance postavila kar pred dejstvo, da je sporazum že podpisala in bo v sabor prišla le še po ratifikacijo. Tudi on jo je zato pozval, naj "sporazum potegne iz predala", navaja Hina.