Kot domine propadajo vsi gradbinci ajdovske šole

Če Begrad v stečaju del ne bo nadaljeval, bo občina ponovila razpis za izvajalca del.

Objavljeno
18. september 2014 19.26
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Potem ko je v sredo novomeški Begrad končal v stečaju, v Ajdovščini čakajo na odločitev njegovega stečajnega upravitelja Štefana Verena, ki se mora izreči, ali bo gradbinec od pogodbe odstopil in tako tvegal pogodbeno kazen ali pa dela nadaljeval. Če se to ne bo zgodilo, ima občina že pripravljen scenarij za ponovitev razpisa za izvajalca del.

O novi osnovni šoli v Ajdovščini se velikokrat zdi, da je rojena pod nesrečno zvezdo, saj se pošteno zapleta že vse od leta 2010, ko sta ajdovski župan Marjan Poljšak in tedanji prvi mož Primorja Dušan Črnigoj podpisala pogodbo, po kateri bi morala nova šola s 23 oddelki na 4600 kvadratnih metrih v neposredni bližini kompleksa Srednje šole Veno Pilon in Športnega centra Police svoja vrata odpreti konec maja 2012. A je država 2,8 milijona evrov prispevka za več kot pet milijonov vredno naložbo zamrznila, čeprav je občina s projektom uspešno kandidirala na razpisu tedanjega ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ).

Nova šola bo premajhna za vse

Delavci Primorja so zato gradbišče pospravili, nanj pa se niso več vrnili, saj je Primorje končalo v stečaju. Konec oktobra 2012 je občina objavila novo javno naročilo za dokončanje gradnje, ponudbe je pravočasno oddalo devet ponudnikov. Toda zavrnili so vse in na ponovljenem razpisu za najugodnejšega ponudnika izbrali Begrad. Pogodbo s podjetjem so podpisali konec lanskega maja, selitev učencev v novo stavbo je bila načrtovana za 1. september prihodnje leto. Čeprav se je pred kratkim že izkazalo – tudi o tem smo v Delu že poročali –, da bo nova šola premajhna in da bodo morali učenci nižjih razredov očitno ostati v stari šoli.

V začetku tega meseca so zaradi likvidnostnih težav Begrada podizvajalci gradnje že upočasnili dela, občina, naročnik del, pa je zato sklicala sestanek, kjer so se s podizvajalci in nadzorniki dogovorili, da se dela nadaljujejo. Kot je takrat povedala predstavnica občine za odnose z javnostjo Sanda Hain, namreč želijo po številnih zapletih med gradnjo dela knčati po terminskem načrtu, prav tako pa je občini v interesu, da so podizvajalci del pri gradnji šole poplačani.

Čakajo na odločitev stečajnika

»Občina že zdaj neposredno plačuje izvedena dela podizvajalcem. Problem je zadržanih deset odstotkov vrednosti, ki naj bi jih podizvajalci prejeli po primopredaji del. Obstaja namreč bojazen stečaja glavnega izvajalca del, česar se iz dosedanjih praks v gradbeništvu podizvajalci bojijo. Zato se je občina odločila, da bo prevzela odgovornost ter podizvajalcem zagotovila celotno poplačilo čim prej po prevzetih delih,« je poudarila Hainova.

Kot se je izkazalo zdaj, so bili strahovi podizvajalcev povsem upravičeni. Ti tako kot glavni izvajalec del trenutno ostajajo na gradbišču, drugo vprašanje pa je, kaj bo o nadaljevanju gradnje odločil Begradov stečajni upravitel Veren. »Na to odločitev čakamo tudi na občini. Izvajalci še delajo, seveda v omejenem obsegu,« je včeraj za Delo povedal Boštjan Kravos, strokovni sodelavec oddelka za investicije na ajdovski občini.

V kolikem času bo o zadevi odločil stečajni upravitelj Begrada, pa za zdaj ni znano. Begrad je sicer doslej opravil skoraj dve tretjini dogovorjenih del, morebitno iskanje novega izvajalca del pa bo dokončanje težko pričakovane naložbe na Ajdovskem zagotovo zamaknilo za še nekaj časa.