Kovačič: Komisija zgolj nadzoruje delo tožilcev

Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Dimitrij Kovačič je na očitke glede delovanja komisije dejal, da ta ne ocenjuje odločitev tožilcev v posameznih primerih, temveč samo nadzoruje njihovo delo.

Objavljeno
13. december 2006 15.13
Predsednik preiskovalne komisije Dimitrij Kovačič
Ljubljana - Potem ko je nekdanja generalna državna tožilka in sedanja podpredsednica LDS Zdenka Cerar v petek dejala, da tako imenovana Kovačičeva preiskovalna komisija deluje v nasprotju s pristojnostmi, se je danes odzval predsednik te parlamentarne komisije Dimitrij Kovačič (SDS) in dejal, da komisija ne ocenjuje odločitev tožilcev v posameznih primerih, temveč samo nadzoruje njihovo delo.

V konkretnem primeru pričanja koprskega župana Borisa Popoviča problema ne predstavlja odziv Cerarjeve, temveč problem predstavlja njeno vmešavanje v delo parlamentarne komisije, ki preiskuje razmere na državnem tožilstvu in ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, je opozoril Kovačič.

Kot je znano, je koprski župan Popovič v četrtkovem pričanju pred komisijo zatrdil, da je v ozadju njegovega pripora v letu 2003 in številnih kazenskih ovadb stoji bivši predsednik republike Milan Kučan. Prav tako naj bi med leti 2000 in 2004 v Kopru vladala gospodarska mafija z močno podporo politike.

V politično navezo, ki je obvladovala razmere v Kopru in bila v ozadju ovadb, je Popovič poleg Kučana in tedanje generalne državne tožilke Zdenke Cerar uvrstil še vodjo koprskega tožilstva Slavka Ožbolta, njegovega namestnika Bojana Pečnika, nekdanjega koprskega kriminalista Ljuba Volmuta in predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, pri katerem je po navedbah Popoviča zdaj zaposlen Volmut. Z dogajanjem sta bila seznanjena tudi nekdanji premier Anton Rop in njegova svetovalka Marijana Kanduti.

Vse Popovičeve trditve pa je v petkovem pričanju pred komisijo Cerarjeva zanikala. "Ne jaz in ne moji tožilci v času mojega vodenja tožilstva nismo bili izpostavljeni političnim pritiskom. Če bi bili, bi to povedali," je dejala Cerarjeva.