KPK: Postopek proti Popoviču smo uvedli že pred meseci

KPK zanika vzročno-posledično zvezo med postopkom KPK in ovadbo odvetnice Nine Zidar Klemenčič.

Objavljeno
10. oktober 2013 15.11
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - KPK zanika vzročno-posledično zvezo med postopkom KPK ter ovadbo odvetnice Nine Zidar Klemenčič, ki da jo je s svojo izjavo vzpostavil Sebastjan Jeretič, svetovalec koprskega župana Borisa Popoviča.

Jeretič je po tem, ko je Popovič vložil ovadbo zoper odvetnico Zidar Klemenčičevo, na družbenem omrežju Twitter namreč zapisal, da je bila ovadba vložena, ker je županu »počil film, ker ga je njen mož začel preganjati, kljub temu da je davkarija prečesala čisto vse in ugotovila, da je čist«.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pa danes pojasnjuje, da so že pred meseci uvedli postopek nadzora nad premoženjskim stanjem koprskega župana, in sicer zaradi utemeljenega suma kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Kot poudarjajo, komisija omenjeni postopek izvaja v skladu z zakonom, vodijo pa ga nadzorniki za premoženjsko stanje na KPK in ne predsednik komisije, kot je namigoval svetovalec Popoviča. Področje nadzora nad premoženjskim stanjem na komisiji sicer sistemsko usmerja namestnik predsednika Rok Praprotnik.

Ta v izjavi v nadaljevanju pojasnjuje, da KPK pri omenjenem postopku aktivno sodeluje tudi z drugimi pristojnimi organi. Koprski župan pa je bil pred kratkim že pozvan na razgovor pred komisijo.

Omenjeno izjavo Jeretiča pa na komisiji v kontekstu vseh okoliščin razumejo kot nedopusten pritisk na njeno delo oziroma poskus vnaprejšnje javne diskreditacije postopka in njegovih morebitnih ugotovitev. »Tak pristop, umanjkanja politične, pravne in osebne kulture ter odgovornosti, v slovenski realnosti žal ni redek,« poudarjajo na komisiji. Ta je, kot so zapisali, političnih pritiskov najpogosteje deležna prav v povezavi z nadzornimi postopki pri premoženjskem stanju funkcionarjev na lokalni in državni ravni.

Politični pritisk ne bo ohromil dela KPK, saj zakon velja za vse in komisija ga bo v okviru svojih pristojnosti dosledno izvajala, so v izjavi, ki jo je pripravil Praprotnik, še zapisali na protikorupcijski komisiji.

Po poročanju POP TV je Popovič ovadil odvetnico Zidar Klemenčičevo zaradi napeljevanja k zlorabi uradnega položaja.

Koprski župan trdi, da mu je v zameno za 15.000 evrov mesečno obljubljala, da ne bi imel težav z organi pregona. Zidar Klemenčičeva njegove očitke označuje za čiste laži in že napoveduje kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe.