KPK pri Jankoviću ugotovila sum korupcije

Komisija za 208.000 evrov transakcij ugotavlja izrazita korupcijska tveganja.

Objavljeno
27. november 2015 11.13
Ma. F., Pi. K.
Ma. F., Pi. K.

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila zaključne ugotovitve nadzora nad premoženjskim stanjem ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ugotovitve je senat na včerajšnji seji soglasno sprejel.

Osnutek ugotovitev je bil zavezancu v izjasnitev poslan 18. septembra. Po pregledu izjasnitev zavezanca je komisija postopek 26. novembra zaključila.

V poročilu KPK ugotavlja, da poslovanje »javnega funkcionarja« predstavlja izrazito sistemsko korupcijsko tveganje in resen sum kršitve 37. člena ZlntPK, obenem pa opozarja, da ravnanje (potrebna skrbnost javnega funkcionarja za zakonitost izvora prejetega denarja) močno odstopa od standardov integritete, kot jih določa ZlntPK in ki se pričakuje od javnih funkcionarjev.

Janković, kot v poročilu piše KPK, ni prijavil (ali pa ni prijavil v zakonskem roku) lastništva dela nepremičnin, ki jih je imel v lasti že leta 2006, delnic Luke Koper, razpolaganja z gotovino, položeno na transakcijski račun pri bankah v višini 29.500 evrov v letu 2007 ter razpolaganja oziroma pridobitev denarnih sredstev med leti 2007 in 2011 v skupni vrednosti 1.736.000 evrov.

V času opravljanja županske in poslanske funkcije je med letoma 2006 in 2012 na svoje bančne račune prejel skupno 2,99 milijona evrov, od tega za 2,4 milijona nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom.

»Jankovićeva pojasnila senata KPK niso prepričala«

Ugotovitve so po vsebini identične kot v prejšnjem poročilu, dodani pa so odgovori na določena Jankovićeva pojasnila, ki izhajajo iz njegovih izjasnitev. Ta namreč senata KPK niso prepričala, je na novinarski konferenci povedal predsednik KPK Boris Štefanec.

Res je, da se Jankovićevo premoženje po višini ni spreminjalo, je priznal Štefanec. Toda eno je terjatev z naslova kreditov, ki jih je dal podjetjem njegovih sinov, drugo je pa prejemek plačila z naslova teh terjatev. Terjatev v višini nekaj milijonov evrov je po njegovi oceni lahko zelo dvomljiva, saj se lahko zgodi, da ne bo nikoli povrnjena. Janković je po besedah Štefaneca dobival poplačila teh terjatev in teh poplačil ni prijavljal.

PS: Poročilo neutemeljeno in nelogično

Današnje poročilo je za Pozitivno Slovenijo »še eno v nizu ponesrečenih diskreditacij in namernega rušenja enega najbolj uspešnih evropskih županov«. V mestni SDS pa so spomnili, da redno opozarjajo na »županove stranpoti.«

»V PS smo prepričani, da je poleg vsebinskih pomanjkljivosti in pavšalnih navedb, poročilo zelo populistično; smo pa zaskrbljeni, v kolikor bo tak način dela postal redna praksa KPK,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Poročilo ocenjujejo kot neutemeljeno in polno logičnih nasprotij, ob tem pa so spomnili, da ga zavrača tudi Janković, ki napoveduje tožbo na upravnem sodišču. »Sicer tudi predsednik KPK gospod Boris Štefanec priznava, da je Jankovičevo premoženje znanega izvora in da se le to ni povečalo... Kaj je potemtakem smisel tega poročila,« se sprašujejo v Jankovićevi stranki.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal mestni odbor SDS, pa se županove stranpoti »odražajo v kreditnih mapah na ti. slabi banki, dražjih položnicah, hišnih izvajalcih, množici aneksov in ne nazadnje vsakič znova potrjujejo ob neustreznem vodenju sej mestnega sveta mimo poslovnika.«

 

KPK objavila ugotovitve nadzora nad premoženjskim stanjem Zorana Jankovića