Tomaž Gantar prosi Aleksandro Pivec, da odstopi

KPK uvedla preiskavo proti Pivčevi in izolskemu županu.

Objavljeno
04. september 2020 10.05
Posodobljeno
04. september 2020 15.33
KPK je uvedel preiskavo proti Aleksandri Pivec (na fotografiji) in izolskemu županu Danilu Markočiču. FOTO: Jure Eržen/Delo
K. S., N. Č.
K. S., N. Č.
Ljubljana – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po opravljenem predhodnem preizkusu o gostovanjih ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec na Krasu in v Izoli uvedla preiskavo proti Pivčevi in izolskemu županu Danilu Markočiču. Komisija preiskuje sume kršitev etike in integritete javnega sektorja ter sume kršitev prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril.

Senat komisije je sklep o uvedbi preiskave sprejel v sredo prejšnji teden, postopek pa uvedel na podlagi prejetega novinarskega vprašanja. V komisiji pojasnjujejo, da sama uvedba preiskave še ne napoveduje končnih odločitev v zadevi. Komisija bo v preiskavi potrdila ali ovrgla sume kršitev, kdaj bo preiskava zaključena, pa ni mogoče napovedati, saj je to odvisno tudi od pridobivanja dodatnih dokazov in sodelovanja vpletenih v postopku. Več informacij o konkretnem postopku do zaključka preiskave komisija zaradi interesa samega postopka ne more dati.
 

»V bistvu jo prosim, da odstopi«


Predsednik sveta Desusa in hkrati minister za zdravje Tomaž Gantar je ob robu današnje seje Ekonomsko-socialnega sveta, kjer so med drugim razpravljali tudi o dolgotrajni oskrbi, Pivčevo prosil, da odstopi. »Res se težave ministrice oziroma predsednice očitno kopičijo. Moje mnenje o tem je poznano, želim, da odstopi. Glede na vse to, kar slišimo v zadnjih tednih, jo v bistvu prosim, da odstopi. Če želi stranki Desus dobro, je to edina prava pot,« je dejal Gantar. »V kolikor bi se izkazalo, da vse te navedbe ne držijo, ima še vedno možnost kandidirati,« je dodal.

image
Če želi stranki dobro, je edina prava pot, da odstopi, meni predsednik sveta stranke Desus in minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Jure Eržen/Delo
 


Predvidoma v sredo prihodnji teden bo, spomnimo, o nadaljnji usodi Pivčeve na čelu stranke znova razpravljal svet Desusa, ki ji je že izrekel nezaupnico. Zaradi pravnih nejasnosti oziroma nerešenega vprašanja, ali je za razrešitev predsednice stranke pristojen svet stranke ali le kongres, o njeni razrešitvi na zadnjem srečanju člani sveta niso razpravljali, je pa medtem statutarna komisija Desusa odločila, da bi jo svet lahko tudi razrešil z mesta predsednice stranke.
 

Na KPK prejeli še druge prijave


Na komisiji so, kot pravijo, v zadnjem času prejeli še druge, s primerom Pivec nepovezane prijave, ki se nanašajo na podobne sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, in jih preverjajo na enak način kot v obravnavanem primeru, postopki pa so še v fazi predhodnega preizkusa.

Takšne prijave so za komisijo dobrodošle, saj pomagajo pri odkrivanju novih dejstev v posameznih primerih in širijo zavest o spoštovanju zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v družbi. Prejete prijave in novinarsko delo so poleg lastne zaznave pomemben vir informacij za delo komisije, še dodajajo v KPK.


Markočič: Poslali smo vso dokumentacijo


»KPK smo takoj po prejemu zaprosila poslali vso dokumentacijo in korespondenco, povezano z obiskom ministrice. Naš edini namen je bil rezervirati in plačati sobe za člane uradne delegacije. Ko smo ugotovili napako pri plačilu hotelskega računa, ki se ni ujemal z naročilnico, ki jo je izdala občina, sem zanjo prevzel objektivno odgovornost in 5. avgusta 2020 občini že povrnil nepravilno zaračunan znesek hotelskih storitev. Iz poslane dokumentacije je razvidno, da s strani Občine Izola ni bilo nobenega namena kršiti protikorupcijsko in drugo zakonodajo, zato bomo tudi v prihodnje s KPK tvorno sodelovali,« je v odzivu na začetek postopka pred KPK sporočil izolski župan Danilo Markočič. 

Zakaj se naročilnica in izdani račun nista ujemala, je bežno pojasnil, češ da nista bili obračunani taksa in prijavnina, četudi znesek na računu ni odstopal od tistega na naročilnici. »Kdo je dejansko spal v sobah, nismo seznanjeni, za podrobnosti v zvezi z računom pa se obrnite na Hotel Marina,« je še dejal.