Kr' Štacuna, že tretja trgovina obnovljenih predmetov

Trgovina obnovljenih predmetov privlačna zlasti za turiste.

Objavljeno
27. september 2014 22.45
Gregor Tomše kr stacuna Kranj 26.9.2014
Jana Zupančič Grašič, Nedelo
Jana Zupančič Grašič, Nedelo
Kranj – Mestno jedro je od danes bogatejše še za eno trgovino več, ki pa ni povsem vsakdanja. V njej so na voljo predmeti, ki so jih ljudje zavrgli, spretni delavci, večinoma nekdanji odvisniki od drog ali alkohola, so jih popravili in estetsko obnovili, nekaj v delavnici na Pristavi pri Tržiču pa tudi povsem na novo izdelali. Poleg tega se bodo tam za prodajalke usposabljala štiri dekleta s statusom invalida.

Socialno podjetje, ki ga je prek Fundacije Vincenca Drakslerja soustanovila Mestna občina Kranj, se širi iz leta v leto, saj je vdanes odprta trgovina že tretja po vrsti. »Ta projekt vodimo v partnerstvu s Komunalo Kranj in zbirnim centrom Zarica. Tam je center za ponovno uporabo, kamor ljudje prinašajo stvari, ki jih ne potrebujejo več, a so še uporabne, popravijo, obdelajo in tudi preoblikujejo pa jih naši delavci v mizarski in šiviljski delavnici na Pristavi,« je pojasnil generalni sekretar fundacije Gregor Tomše.

Prvo trgovino s cenovno res dostopnimi izdelki so odprli prav tam, tik ob delavnicah, drugo na Zarici, s tretjo, v središču gorenjske prestolnice, pa stavijo na stranke, ki si lahko privoščijo malo več, predvsem pa na turiste: »Na voljo bodo najrazličnejša umetniška dela, šali, torbe, pa tudi drugi izdelki za vsakdanjo rabo, ki nastajajo v naših delavnicah.« (Finančni) zagon za trenutno uspešno socialno podjetje, usmerjeno v usposabljanje in zaposlovanje ljudi iz ranljivih skupin, je prišel pred dvema letoma iz Evropske unije, ko je Fundaciji Vincenca Drakslerja uspelo s prijavo projekta Omamljen.si na enem od evropskih razpisov.

»Sodelovali smo s 40 nekdanjimi odvisniki in dvanajstimi invalidi, do danes pa nam je uspelo zaposliti enajst ljudi,« je razveseljive podatke razkril Tomše.