Krajani Bučne vasi zahtevajo rušenje

Krajani Bučne vasi bodo s protestom ponovno opozorili na svojo zahtevo po odstranitvi nelegaliziranih romskih gradenj v romskem naselju Žabjak.

Objavljeno
28. december 2006 11.33
Novo mesto - Potem ko je Forum romskih svetnikov pri Zvezi Romov Slovenije za petek sklical izredno sejo, na kateri bo govora predvsem o prostorskih ureditvah romskih naselij, so krajani Bučne vasi za isti dan ob 10.30 napovedali vnovični protest na krožišču v Bučni vasi. S protestom bodo ponovno opozorili na svojo zahtevo po odstranitvi nelegaliziranih romskih gradenj v romskem naselju Žabjak.

Krajani pozivajo k učinkoviti akciji

Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisal podpredsednik Krajevne skupnosti Bučna vas Silvo Mesojedec, naj bi Forum romskih svetnikov v petek odločno zahteval legalizacijo romskih naselij. Krajevna skupnost Bučna vas pa zahteva odstranitev nelegalnih gradenj v romskem naselju Žabjak. Krajani so že oktobra napovedovali protestne shode, "da bi končno dobili zagotovilo po vračilu in ureditvi degradiranih zemljišč krajanom in tudi državnega premoženja, ki je v lasti ministrstva za obrambo, kateremu pa je očitno malo mar, kaj se na tem zemljišču dogaja".

"Glede na to, da se je v tem času zgodil Ambrus, so se še kako pokazala pravilna naša razmišljanja iz preteklosti, da bo ob nereševanju romske problematike bistveno težje pristopiti k iskanju rešitev, ki bi prinesle dolgoročno odpravo problema," je zapisal Mesojedec. Krajani Bučne vasi napovedanih protestov niso izvajali, saj so pričakovali, "da bodo odgovorni spoznali, da je resnično čas za učinkovito akcijo". A so primorani ponovno opozoriti na svojo zahtevo, glede na vsa dogajanja, "ko celo predsednik države kritizira izvajanje zakona in celo sam poskuša sodelovati pri nelegitimnih dejanjih ter s tem daje potuho vsem, ki ne upoštevajo zakonov in predpisov".

V petek ob 11. uri bo v Novem mestu izredna seja Foruma romskih svetnikov, na kateri bo govora predvsem o prostorskih ureditvah romskih naselij. Povod za to izredno sejo je po besedah predsednika foruma Darka Rudaša nedavno rušenje črne gradnje v romskem naselju v Dečji vasi, kjer je živela družina Strojan.