Krajani Malečnika dočakali novo cesto pod Meljskim hribom

Gradbena dela so stala 4,6 milijona evrov, pri čemer 85 odstotkov denarja prispeva evropski sklad za regionalni razvoj.

Objavljeno
10. oktober 2012 17.44
MALECNISKA CESTA
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Regionalno cesto pod Meljskim hribom, ki so jo zaradi padajočega kamenja zaprli že pred več kot 30 leti, so po obnovi včeraj predali v uporabo.

Pridobitev je občutno skrajšala potovalni čas med Malečnikom in središčem Maribora.

Ob novogradnji 780 metrov ceste je naložba, ki jo je vodila Direkcija RS za ceste, vključevala še ureditev pločnikov in kolesarskih stez, gradnjo 211-metrske galerije, ki preprečuje padanje kamenja na cestišče, zamenjavo križišča s krožiščem, ureditev podhoda za plazilce ...

Po besedah direktorja Direkcije za ceste Gregorja Ficka so gradbena dela stala 4,6 milijona evrov, pri čemer 85 odstotkov denarja prispeva evropski sklad za regionalni razvoj.

Kot je zagotovil Ficko, je cesta pod Malečnikom obnovljena po najsodobnejših standardih v EU.

Pri gradnji so morali upoštevati stroge naravovarstvene pogoje, saj se cesta nahaja na varovanem območju, kjer živi več vrst ogroženih živali (ptic, plazilcev).

Pri naložbi je, s 650.000 evri, sodelovala tudi mariborska občina, ki je poskrbela za položitev meteorne kanalizacije in plinovoda vzdolž trase.

Včerajšnje odprtje ceste, ki je zelo razveselilo krajane Malečnika, je župan Franc Kangler označil za pomembno »darilo ob občinskem prazniku«, saj je bila to edina državna cesta v občini, ki ni bila odprta in asfaltirana.