Krajani Vevč sprožili upravni spor v zvezi s Papir Servisom

Krajani so pripravili tudi tri protestne shode, do konca junija pa so zbirali še podpise proti podjetju v Vevčah.

Objavljeno
02. julij 2013 18.36
Protest pred Papir servisem. Ljubljana,20. 06. 2013
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ljubljana - Krajani Vevč so preko organizacije Alpe Adria Green danes vložili pritožbo na upravno sodišče v zvezi s Papir Servisom, je za STA potrdil Aleš Babnik iz Državljanske pobude Vevče. Za to so se odločili, ker je ministrstvo za kmetijstvo in okolje zavrglo oziroma zavrnilo vse pritožbe na okoljevarstveno dovoljenje za Papir Servis v Vevčah.

Podjetje za predelavo odpadkov Papir Servis se je v Vevče preselilo iz Most, ob selitvi pa je, tako kot v Mostah, tudi v Vevčah naletelo na nasprotovanje okoliških prebivalcev. Po tem, ko je podjetje dobilo okoljevarstveno dovoljenje za lokacijo v Vevčah, so se krajani in civilne iniciative nanj pritožile, a je ministrstvo za kmetijstvo in okolje pritožbe zavrnilo oziroma zavrglo. Krajanom je tako ostala možnost sprožitve upravnega spora.

Papir Servis je kljub vsemu začel z obratovanjem

Papir Servis po podatkih ministrstva za obratovanje v Vevčah sicer potrebuje pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje, kakršno pa zaradi pritožbe na upravno sodišče trenutno ni. Papir Servis je kljub temu začel z obratovanjem, pred časom pa so v podjetju povedali, da se zavedajo možnih sankcij, a je po njihovih besedah obratovanje nujno zaradi kopičenja embalaže.

Krajani Vevč so poleg pritožb pripravili tudi tri protestne shode, do konca junija pa so zbirali še podpise proti prisotnosti podjetja v Vevčah. Po besedah Babnika so zbrali okoli 1500 podpisov, komu jih bodo predali, pa se bodo dogovorili na sestanku vse sodelujočih civilnih iniciativ.

Glede nadaljnjih protestnih shodov je Babnik povedal, da je njihova organizacija odvisna od odločitve upravnega sodišča v zvezi z njihovo pritožbo.

MOL čaka spremembo zakonodaje

Dogajanje v zvezi s Papir Servisom je na današnji novinarski konferenci komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Dejal je, da je na lokaciji na Vodmatu, od koder se je Papir Servis preselil v Vevče, glede na prostorski načrt omogočena stanovanjska gradnja.

Ob tem je povedal, da na Mestni občini Ljubljana (MOL) čakajo na spremembo zakonodaje, ki bi omogočila, da se stanovanjski skladi lokalnih skupnosti ter republiški sklad zadolžijo brez poroštva lokalne skupnosti. S tem bi po njegovih besedah ljubljanski stanovanjski sklad lahko na primer najel posojilo za 25 let v vrednosti 100.000 evrov in s tem zagotovil oziroma kupil okoli tisoč neprofitnih stanovanj.

»Ali bodo oni gradili ali ne, je pa njihova zadeva,« je Janković povedal o možnosti gradnje na Vodmatu.