Kranj še čaka rezultate večletne prenove

Rove pod mestom uspešno tržijo, kulturna četrt pa zaradi obnove ulic še ni zaživela.

Objavljeno
13. november 2012 14.42
Posodobljeno
13. november 2012 20.00
*hanc* Layerjeva hisa
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - Kulturna četrt, v katero je bilo v zadnjih štirih letih vloženih več kot 10 milijonov evrov, poleti še ni zaživela zaradi obnove ulic starega mestnega jedra, zavod za turizem pa tudi še ni postal upravljavec letnega gledališča za 500 gledalcev in Layerjeve hiše.

Direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenec je na včerajšnji predstavitvi aktivnosti zavoda in podatkov o povečanju številu nočitev na vprašanje Dela o tem, kako bodo privabili Kranjčane in druge obiskovalce na kulturne prireditve v obnovljene objekte, ki jih upravljajo od aprila, na naše presenečenje odgovorila, da jih še niso prevzeli od Mestne občine Kranj.

»Formalno bo to izpeljano v kratkem, pripravljamo pa že skupno promocijo in strategijo razvoja letnega gledališča. Ponudbo bomo usklajevali s Prešernovim gledališčem.«

Na vinski poti bo predvidoma 2500 obiskovalcev

V rovih pod starim Kranjem bo zavod, potem ko je v štirih dneh praznovanja Noči čarovnic privabil skoraj tisoč ljudi, že peto leto zapored pripravil tudi vinsko pot, ki jo je lani v dveh dneh spoznavalo več kot 2500 obiskovalcev. Letos se bo med 16. in 18. novembrom predstavilo 54 vinarjev. Prireditev se seli tudi na plano - na Glavni trg, kjer bo imelo stojnice devet vinarjev in ponudnikov kulinarike.

Na vprašanje, ali so rovi javna površina in je torej popivanje skladno z nedavno sprejetim občinskim odlokom prepovedano, smo novinarji včeraj dobili odgovor, da gre za zaprt prostor in organizirano prireditev, ter da ni bojazni, da bi obiskovalce pri okušanju rujne kapljice motili ali celo kaznovali občinski redarji.

Podžupan Bojan Homan je napovedal, da bo z zaključkom prenove starega mestnega jedra (v letu 2013 bosta obnovljena še Poštarska ulica in vhod v kanjon Kokre) vnovič stekel tudi projekt Nakupujem v mestu.

Z njim bi radi ohranili in dopolnili trgovsko ponudbo, saj se tudi v Kranju trgovci selijo v trgovska središča, medtem ko mestno jedro zamira.