Kranj še kar čaka na denar države in kohezijskega sklada

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje: nismo krivi, ker občina še ni prejela sredstev za gradnjo infrastrukture.

Objavljeno
24. julij 2014 18.57
Gorki Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Zapleti pri povračilu sredstev za projekt komunalne infrastrukture Gorki in vodovod Bašelj–Kranj se nadaljujejo. Na kranjski občini pravijo, da so morali namesto države založiti že 3,6 milijona evrov, na okoljskem ministrstvu pa, da občini denarja ne morejo povrniti, ker so njeni zahtevki neustrezno pripravljeni.

Čeprav občini grozi nelikvidnost, pričakuje, da bosta iz državnega proračuna in kohezijskega sklada v višini 60 odstotkov sofinancirani še gradnja kanalizacije v naselju Mlaka in kanalizacijskega kanala Britof–Predoslje, ki sta ocenjena na 2,8 oziroma 6,8 milijona evrov.

Vendar je poleg sofinanciranja pri projektih negotovo tudi kako hitro bo občina pridobila služnostne pravice: v Mlaki bi morala pogodbo skleniti s 50, v Britofu in Predosljah pa z 200 lastniki zemljišč.

Dodatno izobraževanje za uslužbence kranjske občine

Poročali smo že o zapletih pri povračilu sredstev za Gorki in vodovod Bašelj–Kranj. Zamude pri nakazilu sredstev iz državnega proračuna in kohezijskega sklada so bile zaradi težav pri delovanju programa ISSAR in napak, ki so jih pri vnosih zagrešili na občini. Na kranjski občini so opozarjali, da jim julija grozi nelikvidnost, ker morajo že od oktobra lani, ko so pričeli z nekaterimi gradnjami, zalagati denar. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje (MKO) pa takrat pojasnili, da je bilo res nekaj težav z delovanjem programa ISARR, ker vnašanje tudi pozneje ni steklo, kot bi moralo, pa so za uslužbence kranjske občine organizirali dodatno izobraževanje za program ISARR.

Na kranjski občini pravijo, da so za vodovod in Gorki poslali na MKO osem zahtevkov, plačan pa je bil le prvi za vodovod Bašelj–Kranj v višini 18.110 evrov. Čeprav so se na nedavnem sestanku predstavniki MKO in občine dogovorili, da bodo pospešili postopke izdelave, pregleda in izplačila zahtevkov, večine izplačil še ni.

Občina Naklo dobila potrjene zahtevke

Na MKO so za Delo povedali, da za neizplačila niso krivi: prve kranjske zahtevke so po njihovem prejeli konec maja in v začetku junija, vendar so bili neustrezno pripravljeni, zato so bili pri vseh potrebni popravki in dopolnitve dokumentacije.

Za težave s sofinanciranjem nismo krivi mi, trdijo na ministrstvu in kot primer navajajo, da je sosednja občina Naklo, ki je za svoj del projekta Gorki 2 posredovala tri zahtevke v skupni vrednosti okoli 280.000 evrov, vse dobila že potrjene.