Kranjčane zaradi begunskih otrok brez staršev zagrabila histerija

Kranjčani so po besedah lokalne ravnateljice doma vzpostavili pravo obsedno stanje, veliko je nerazumne histerije.

Objavljeno
23. februar 2016 12.34
Protesti - Begunski center
S. P., STA
S. P., STA
Kranj − Ministrstva iščejo dijaške domove, v katere bi namestili mladoletne prosilce za azil brez spremstva odraslih. Kot eno od možnosti so predlagali Dijaški in študentski dom Kranj, kar pa je po besedah ravnateljice doma Judite Nahtigal naletelo na buren odziv staršev dijakov in veliko nerazumne histerije, zato ni bila sprejeta nobena odločitev.

Mladoletni begunci, ki nimajo spremstva odraslih in so v Sloveniji prosili za azil, so doslej navadno bivali v centru za tujce ali azilnem domu, ob pričakovanem povečanju števila prebežnikov pa bi jim radi pristojni našli drugo namestitev. Za ta namen so si ministrstva, pristojna za reševanje problematike, ogledala več dijaških domov. V nekaterih izmed njih so bili ti otroci že nastanjeni, z njimi so imeli dobre izkušnje, je za STA ocenila Nahtigalova.

Dijaški in študentski dom Kranj ima po njenih navedbah več stavb, mladoletni migranti bi bili nastanjeni v stavbah, kjer dijakov ni. Nahtigalova je pred odločitvijo hotela govoriti s starši dijakov, ki bivajo pri njih, in s člani sveta staršev, zato je organizirala sestanek.

Starši bi otroke izpisovali, občina trdno na strani občanov

Takoj ko je v četrtek poslala vabila, je začela dobivati odzive staršev. Ti so ravnateljičino vabilo posredovali Mestni občini Kranj, Gimnaziji Franceta Prešerna in Smučarski zvezi Slovenije. V njihovem domu namreč biva veliko dijakov s statusom športnika, ki se ukvarjajo z zimskimi športi. Tako je bilo po besedah Nahtigalove že v petek obsedno stanje.

Kot je pojasnila, občina ni bila obveščena, da oblasti razmišljajo o namestitvi mladoletnih beguncev v njihovo mesto, saj ni bila sprejeta še nobena odločitev. Pred sestankom sta ravnateljico obiskala predstavnika občine, ki sta se z njo hotela dogovoriti, kako preprečiti naselitev.

Po besedah Nahtigalove je bil ponedeljkov sestanek s starši precej buren. Starši večinsko niso bili pripravljeni na pogovor, prepričal jih ni noben argument. Zagrozili so celo z izpisom otrok iz dijaškega doma, če bi mladoletne migrante vanj kljub vsemu namestili.

Prebežnikom hrbet obrnili tudi profesorji Gimnazije Franceta Prešerna

Nekateri starši so sicer izrazili sočutje s prebežniki, a so hkrati dejali, da jih nočejo tukaj, kar je Nahtigalova opisala z besedami »solidarnost na daleč«. Prisotna profesorica na Gimnaziji Franceta Prešerna je na sestanek prinesla podpise 24 profesorjev te šole, ki so ostro proti nastanitvi migrantov v domu.

Zaradi vsesplošnega neodobravanja »ni bil noben sklep sprejet, nobena obljuba dana, noben korak naprej narejen«, je dejala Nahtigalova in pojasnila, da bodo pristojni še naprej iskale primerne lokacije za namestitev.

Po besedah Nahtigalove so starši hoteli slišati, da je bila v to situacijo prisiljena, a jim je pojasnila, da ni bilo nobenih pritiskov. Misli, da so izgubili lepo priložnost za vzgojo strpnosti, za katero morajo kot vzgojno-izobraževalna ustanova skrbeti: »Staršem sem rekla, da bo družba prihodnosti multikulturna, če mi to hočemo ali ne.«