Kranjčani niso 
za zapiranje ulic

Prebivalci mestnega središča ostajajo nezadovoljni, mestno središče ostaja prazno.

Objavljeno
23. november 2012 20.19
žabkar kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - Napovedano ukinjanje parkirnih mest, zapora Vodopivčeve ceste, nadaljnja obnova ulic ter nezadržno umiranje mestnega središča razburja krajane krajevne skupnosti Center.

Na zboru krajanov je predsednik krajevne skupnosti (KS) Aleksander Pavšlar poudaril, da je bilo pred obnovo ulic v mestnem jedru 90 označenih parkirnih mest, po obnovi jih je na Trubarjevem trgu namesto 24 samo 15, pred Prešernovim gledališčem je ukinjenih vseh 24, po obnovi Poštne ulici jih morda tudi tam ne bo več.

»Radi bi imeli mir in radi bi živeli udobno«

Teh parkirnih mest se ne da nadomestiti s parkirnimi mesti na Hujah in Čebelici, ki jih imata skupaj 175, je dejal Pavšlar ter izrazil nasprotovanje širjenju območja za pešce na Vodopivčevo ulico.

V nadaljevanju so meščani zahtevali natančne informacije v zvezi z obnovami in popravil. Niso se strinjali z zapiranjem ulic, predvsem to, da o tem odločajo mestni svetniki iz Predoselj, Bitenj in Stražišča. »Radi bi imeli mir in radi bi živeli udobno. Le poskusite prebivalcem Planine odrediti, da morajo pešačiti do doma 500 metrov, in boste videli, kaj se bo zgodilo,« je bila ena zgovornejših opazk.

Ko je novi načelnik urada za gospodarstvo Mitja Pavliha pojasnjeval, kako v Kranju nastajajo strateške usmeritve o javnem prometu in novi občinski prostorski načrt ter kako uživa v urejenem starem Kranju, so se mu navzoči začeli smejati in mu dejali, da je Kranj prazen in da imajo prebivalci predvsem veliko strateških problemov.

V središču Kranja vsaj 30 praznih poslovnih prostorov

Pred Prešernovim gledališčem so zdaj aktivni skejtarji, medtem ko na Pungertu rastejo avtohtone gorenjske češnje, so se jezili spet drugi in se tolažili z mislijo, da je »življenje v kranjskem mestnem jedru težko, a da je še huje v stari Ljubljani«.

Skrb vzbujajoč je podatek, da je v središču Kranja vsaj 30 praznih poslovnih prostorov in da projekt izpred dveh let Nakupujem v mestu, za katerega je občina namenila 100.000 evrov, ni v celoti zaživel. Gostiln in barov je že preveč, trgovci se, kot pravijo, bojijo nelojalne konkurence društev in zavodov.

V mestu je veliko prostora za drobne obrti, so prepričani drugi, toda oprijemljivih odgovorov, kaj storiti v zvezi s tem, ni bilo. Na predlog Mitje Pavlihe so se odločili ustanoviti delovno skupino, ki se bo ukvarjala s tovrstno problematiko in se laže dogovarjala za sprotno reševanje težav.