Kranjčani s peticijo 
proti koncesiji za komunalne storitve

Svetniške skupine proti 
javno-zasebnemu partnerstvu pri projektu Gorki.

Objavljeno
26. november 2012 16.54
*fajfar* Centralna čistilna naprava Kočevje
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - Svetniki Liste Hermine Krt, Zares, NSi, Pozitivne Slovenije in Mladi za Kranj so včeraj pozvali župana Mohorja Bogataja, naj usmeri vse moči v to, da bo projekt ureditev komunalne infrastrukture Gorki ostal na prednostnem seznamu.

Svetnike skrbi, da se za projekt, ki bi se moral skladno s pravkar sprejetim osnutkom proračuna za leto 2013 sofinancirati z državnimi in kohezijskimi sredstvi, iščejo alternative, čeprav ministrstvo za kmetijstvo in okolje še niti ni izdalo odločbe o sofinanciranju.

Že na novembrski seji je bila namreč sprejeta sprememba odloka o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne ter padavinske vode, ki omogoča koncesijo in zasebnika na tem področju, po drugi strani pa ni bilo pojasnjeno, kakšne bodo posledice za plačnike storitev.

Igor Velov (Zares) je prepričan, da alternativna rešitev pomeni, da bo v projekt prek koncesije vstopil zasebnik in da bo več kot 30 milijonov evrov prevaljenih na kranjske občane. Ob tem je Velov opozoril, da je župan Bogataj podobno ravnal pri preskrbi plina in leta 2003 omogočil podjetju Domplan monopol nad dobavo plina, kar Kranjčani občutijo na položnicah.

Mladi za Kranj nasprotujejo javno-zasebnemu partnerstvu, zato so vzpostavili stran Kransterdam.si, na kateri je mogoče podpisati peticijo. Župana včeraj ni bilo v službi, na enotedenskem dopustu je tudi podžupan Bojan Homan, pristojen za projekt Gorki. Direktor občinske uprave Mitja Herak je potrdil, da odločbe z ministrstva še ni, izrazil pa je upanje, da se bo prednostni seznam projektov, na katerem pa vsi niso tako dobro pripravljeni kot je kranjski, še spremenil.