Kranjska Gora ima denar, potrebuje le še sneg

Osem milijonov evrov dolga bodo vračali daljše obdobje.  Letos pomoči lokalnega gospodarstva ne bodo potrebovali.

Objavljeno
08. september 2014 23.43
SLOVENIJA KRANJSKA GORA 15.02.2012 SMUCARJI POCITNICE FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Kranjska Gora – Kranjskogorsko žičničarsko podjetje RTC žičnice se je dogovorilo za reprogram vračanja osem milijonov evrov najetih bančnih posojil, je povedal direktor družbe Roman Slivnik. »Če bo zima normalna, smo dolgoročno rešeni,« je dodal.

»Načeloma so stvari dogovorjene,« je povedal Roman Slivnik in dodal, da formalni dogovor še usklajujejo. Po njegovem so obdobje vračanja posojil podaljšali in znižali višino posameznega obroka. O konkretnih številkah ni hotel govoriti. Zagotovil je, da bodo 28. novembra v Kranjski Gori zagnali žičniške naprave, če bodo le primerne vremenske razmere. »O slabi sezoni sploh ne razmišljamo,« je na vprašanje Dela, kaj bi pomenila ponovitev lanske sezone za kranjskogorsko smučarijo, odgovoril Slivnik.

NLB in banki Hypo morajo skupaj vrniti za osem milijonov evrov posojil, ki so jih v preteklih letih porabili za investicije v žičniške naprave, od tega večino prvi. Ob normalni zimski sezoni lahko brez težav odplačujejo bančna posojila, je zagotovil Slivnik. Lani pa so imeli s tem težave: našteli so le 125.000 smučarjev, kar je za tretjino manj kot navadno – v povprečni sezoni leto pred tem so jih denimo prepeljali 189.000 –, prihodek od prodanih vozovnic pa je bil namesto načrtovanih 3,5 milijona evrov komaj dva milijona. Ob letnem prihodku 3,8 milijona evrov so ustvarili 289.000 evrov izgube.

Pomoč lokalnega gospodarstva ne bo potrebna

Težave RTC žičnice so se zaradi pomanjkanja likvidnostnih sredstev pokazale že pred lansko zimo, saj pri bankah podjetje ni dobilo posojila za pripravo na sezono, tako da so žičničarjem lokalni gospodarstveniki skupaj posodili 200.000 evrov. Letos takšne pomoči ne bodo potrebovali, kljub temu pa po Slivnikovih besedah pričakujejo nadaljnje dobro sodelovanje z lokalnim turističnim gospodarstvom.

Na vprašanje, kaj doseženi dogovor glede bančnih posojil pomeni za dodatna vlaganja v Kranjski Gori, je Slivnik odgovoril, da morajo, ali najti zunanje vire za financiranje projektov ali pa podjetje dokapitalizirati, saj drugače ne bodo mogli slediti konkurenci. RTC žičnice ima že dve leti gradbeno dovoljenje za okoli pet milijonov evrov vredno novo štirisedežnico na vrh Vitranca, vendar denarja za uresničitev projekta nimajo. »Sedem let je minilo, odkar smo dobili zadnji denar iz javnih razpisov za investicije,« je dejal Slivnik, ki pogreša več državnega ali evropskega denarja za vlaganje v žičnice.

Pomena žičnic za zimski turizem se zelo dobro zavedajo v sosednji Avstriji, kjer lokalne in regionalne oblasti pomagajo pri vlaganjih v žičnice, je dodal Slivnik. »Žičnice so srce zimskega turizma v Kranjski Gori. Tujci nas prepoznavajo kot zimsko turistično destinacijo, saj poznajo tudi pokal Vitranc in smučarska tekmovanja v Planici,« je dejala Mirjam Žerjav, direktorica LTO Kranjska Gora.

Občina bo krepila lastništvo

Lokalne volitve niso bistvene, je dejal župan Kranjske Gore Jure Žerjav in napovedal, da bo občina po volitvah pomembno okrepila lastništvo v RTC žičnice. »Skrajni čaj je, da se bo to zgodilo,« je ob koncu svojega tretjega zaporednega županskega mandata povedal Žerjav, ki znova kandidira za vodenje občine. Občina ima okoli štiri milijone evrov investicijskega potenciala na leto, z najetjem bančnih posojil pa tudi več, pravi Žerjav. Tudi drugi županski kandidat Janez Hrovat ob zmagi napoveduje večjo podporo občine žičničarstvu kot osnovo zimskega turizma in turističnega gospodarstva, medtem ko županski kandidat Bogdan Janša pravi, da občina ni edini vlečni konj, ampak eden izmed partnerjev z močno povezovalno vlogo.