Kranjska Gora: Razor bo v ponos, Erika in Jasna ne

Hotel Razor v središču Kranjske Gore namerava Željko Marsenić za tri milijone evrov posodobiti do prihodnje zime.

Objavljeno
16. september 2013 17.58
račič razor
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Kranjska Gora – Leta 1902 zgrajen hotel Razor v središču Kranjske Gore bo do prihodnje zime spet zaživel. Investitor Željko Marsenić napoveduje, da bodo za tri milijone evrov zgradili sodoben hotel s štirimi zvezdicami in odprli najmanj 15 novih delovnih mest.

Zgradba, v kateri je hotel Razor, je statično ustrezna in spomeniško zaščitena, zato mora investitor ohraniti čelno in obe bočni steni, s čimer bodo ohranili alpsko podobo objekta, je dejal Željko Marsenić, ki napoveduje, da bodo prizidek podrli in zgradili novega. V hotelu bo po prenovi 23 sob in dva velika apartmaja (skupaj 66 postelj) ter vsa druga hotelska oprema, vključno z bazenom in centrom dobrega počutja. Gradnjo bo financiral z bančnimi posojili. Kot je dejal, je zadovoljen, da bo naložba nekoliko cenejša, kot so sprva predvidevali, saj so se cene storitev gradbenih podjetij v zadnjih letih precej znižale.

Pomoč občine in župana

Objekt je Marsenić odkupil že leta 2005, zaradi zapletov z angleškimi partnerji pa se je postopek odkupa zavlekel. Pravi, da je za odkup porabil 1,4 milijona evrov. Skoraj tri leta so pripravljali gradbeno dokumentacijo in reševali spor z neposrednimi sosedi, solastniki apartmajev Razor, ki stojijo tik za hotelom Razor in ki so želeli pridobiti služnost na zemljišču in neposredno povezavo apartmajev z glavno cesto. Višje sodišče je nedavno pravnomočno končalo postopek in zahtevo oziroma tožbo solastnikov apartmajev za pridobitev služnosti zavrnilo, je povedal investitor. »Ob tem bi posebej izpostavil vlogo občine in župana Jureta Žerjava, ki mi je zelo pomagal pri pridobivanju dokumentacije. Na noben papir z občine nisem čakal več kot en dan,« pravi Marsenić.

Obnovo kranjskogorskega hotela, ki je bil sploh prvi v kraju in je pred več kot sto leti pomenil začetek hotelskega turizma, je pozdravila direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav, ki je dejala, da »potrebujemo kakovostna ležišča«.

»Ne vidimo razlogov za investicijo«

Kakovostnih ležišč, ki naj bi jih sežanski Gold club uredil v novem hotelu Erika, pa vsaj še nekaj časa ne bo. Vse možnosti so še odprte, je dejal Marjan Petrovič iz Gold cluba; od tega, da bi projekt nadaljevali, ali poiskali najemnika, do tega, da bi vse skupaj prodali. Za hotel brez igralnice, ki so jo sprva načrtovali, so pred leti že dobili gradbeno dovoljenje, star hotel pa podrli, a so ostali brez evropskih sredstev za investicijo. »V času krize, ko bi slovenski turizem moral biti vlečni konj gospodarstva, ne pa navadno kljuse, ne vidimo razlogov, da bi investirali deset milijonov evrov v nov hotel«, je dejal Petrovič.

V nasprotju z Marsenićem nad vlogo občine ni navdušen. Kot je dejall, so morali občini plačali bogat komunalni prispevek, a so morali kljub temu privoliti v zahtevo, da na svoje stroške zgradijo še skoraj en kilometer kanalizacije. Podobno je tudi v Jasni, kjer apartmajski objekt ob jezeru zaradi spora lastnika iz podjetja Jasna turizem z občino še vedno kazi sicer idilično podobo Jasne. Damjan Toman iz podjetja Jasna Turizem je povedal, da za objekt še naprej iščejo kupca.

Župan Jure Žerjav je o hotelu Razor dejal, da je vesel vsake investicije v Kranjski Gori, na vprašanje,  ali lahko občina z davčno politiko lastnike nepremičnin, predvsem nezazidanih stavbnih zemljišč, prisili h gradnji, k prodaji ali oddaji v najem, pa je odgovoril, da občina v času intenzivne gradnje z višanjem nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč ni želela domačinov siliti k prodaji zemljišč, med katerimi je zdaj v Kranjski Gori le še nekaj zazidljivih.