Kranjski mestni svet proti namestitvi prebežnikov v Kranju in okolici

Država naj bi se z avstrijskim Strabagom dogovarjala o namestitvi v nekdanji prodajni center Baumax pri Šenčurju.

Objavljeno
18. november 2015 21.13
Begunci
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj - Kranjski mestni svetniki so nocoj na seji sprejeli sklep, v katerem izražajo pomisleke o trajni ali začasni namestitvi prebežnikov v Mestni občini Kranj ali pa njeni bližini, to je v nekdanji trgovski center Baumax blizu Šenčurja. Skoraj istočasno so danes tudi občinski svetniki v Šenčurju podprli stališče svojega župana Cirila Kozjeka, ki tudi odločno nasprotuje namestitvi prebežnikov na to lokacijo, ki je, kot pravi, blizu avtoceste, letališča, poslovne cone, trgovskih centrov in mesta Kranj.

Kranjski župan Boštjan Trilar je pojasnil, da je skupaj z županoma Šenčurja in Cerkelj, Cirilom Kozjekom in Francem Čebuljem, že 13. novembra na ministrstvo za notranje zadeve naslovil dopis. V njem so vsi trije župani pristojne opozorili, da bližina avtocestnih priključkov in letališča nikakor ni primerna za nastanitev in gibanje migrantov. Vendar odziva niso dobili.

O tem, da se prav v nekdanjem Baumaxu, ki je v lasti avstrijskega gradbenega podjetja Strabag, načrtuje trajna naselitev migrantov, pa je na seji v Kranju govoril mestni svetnik Branko Grims. Na njegov predlog je bila seja mestnega sveta prekinjena, župan Trilar pa je po posvetu z vodji svetniških skupin oblikoval predlog sklepa. Po skoraj polurnem usklajevanju so napisali, da »zaradi varnosti in razvojnih razlogov nasprotujejo načrtom, po katerih bi v Mestni občini Kranj ali njeni bližini nastanili prebežnike. V imenu občanov pričakujemo, da bo naše stališče upoštvano.«

Omenjeni sklep so svetniki po razpravi, v kateri je Igor Velov posvaril pred izražanjem nestrpnosti, sprejeli s 23 glasovi za, trije pa so se vzdržali.

Sklep so takoj po glasovanju iz Kranja po elektronski pošti poslali na vlado, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo.

Baumaxov center pri Šenčurju, ki je imel 14.000 kvadratnih metrov prodajnih površin, so zaradi nerentabilnosti zaprli maja letos, in sicer po tem, ko je bil odprt le tri leta. Njegova lastnica je družba Strabag, ki ga je tudi zgradila. Pred meseci se je v javnosti veliko govorilo, da naj bi se za nakup ali najem zanimal Leclerc in Obi, vendar, kot smo izvedeli, do sklenitve dogovorov ni prišlo. Strabag naj bi bil sprejel predlog države o namestitvi beguncev, kajti država naj bi bila zanesljiv in dober plačnik.