Kranjski »Trainstation squat« kmalu v last občine

»Alternativci« zasedli barako, ker je bil objekt v zemljiški knjigi vpisan kot javno dobro.

Objavljeno
24. januar 2012 18.27
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Privrženci kranjske alternativne mladinske kulture, ki so pred enim letom izgubili Izbruhov kulturni bazen na Savskem otoku in ostali na cesti, za svoj prostor že nekaj mesecev uporabljajo leseno stavbo na železniški postaji na Kolodvorski cesti. Lastnica objekta bo kmalu postala občina.

»Objekt so zasedli, ker je bil prazen in vpisan v zemljiški knjigi kot javno dobro. Radi bi ga legalno upravljali za urbano in mladinsko kulturo, za katero v Kranju ni prostorov. V zapuščen objekt so vložili kar precej denarja in veliko prostovoljnih ur, da so ga usposobili toliko, da v njem lahko delujejo,« je pojasnila načelnica urada za družbene dejavnosti na kranjski občini Nada Bogataj Kržan. Predstavnike društev in alternativnih skupin, ki so občino prosili za mnenje, kakšne možnosti imajo, da objekt dobijo v upravljanje po legalni poti, je podžupanja Nada Mihajlović opozorila, da nasilna vselitev v prostore ni pravilna in da morajo pravila veljati za vse enako.

Občina je na podlagi mnenj ministrstva za promet in ministrstva za javno upravo presodila, da nepremičnina ob železnici ne sodi v kategorijo zemljišč, ki jih urejajo zakoni o grajenem javnem dobru. Zato so mestni svetniki prejšnji teden iz javnega dobra izločili zemljišče z lesenim objektom, v katerem je bila nekoč menda trgovina, še prej so ga uporabljali za premazovanje železniških pragov. Po izvzemu bo nanj lastninsko pravico vknjižila kranjska občina.

Dokler sklep MOK ne bo vpisan v uradnem listu in pravnomočen, so v Subartu previdni v izjavah in se nočejo izpostaviti, saj si ne želijo obiskov policije in inšpektorjev. Sicer pa je že javno znano, da je na železniški postaji živahno skoraj vse dni in da člani Kud Subart in Iniciative Kranj rab plac uporabljajo barako za svoje dejavnosti – koncerti, videoprojekcije, delavnice, predavanja, vaje glasbenih skupin – ali kot umetniški atelje. Poleg njih tam deluje še vrsta drugih skupin, od rolkarjev do ustvarjalcev videa. Doslej so v preurejeni večnamenski dvorani in klubu pripravili že kakih sto prireditev, Trainstation squat, pred katerim je zanimiva kovinska skulptura, pa je postal znan ne le po državi, ampak tudi v tujini. S sosedi, ki so se pritoževali zaradi hrupa, so se že pogovorili in njihove pripombe upoštevajo, zagotavljajo kranjski alternativci.